Britanski naučnici kažu da su otkrili zašto je ženama koje su svaki dan u štiklama vremenom neprijatno da hodaju u ravnoj obući.

U istraživanju koje su sproveli naučnici sa Univerziteta Mančester Metropolitan otkriveno je da ne postoje razlike u listovima na nozi među ispitanicama koje su nosile i koje nisu nosile štikle, ali ultrazvukom je otkriveno da je dužina mišićnih vlakana 13 posto manja kod žena koje su nosile cipele sa visokim potpeticama. Ustanovljeno je da žene koje nose štikle imaju znatno deblje i kraće Ahilove tetive.  “Zaključili smo da se kod žena koje dugo vremena nose štikle skraćuju vlakna na listu i dolazi do zadebljanja Ahilove tetive, zbog čega se smanjuje raspon pokreta gležnja", istakli su naučnici.

Upravo zato noge bole, a naučnici poručuju da se štikle češće menjaju ravnim cipelama ili da se rade vežbe istezanja.
 

1 KOMENTAR

  1. Hihihi…ja sam stalno na stiklama i ne smeta mi.One koje bole noge od stikala neka prvo nauce da hodaju na visokim potpeticama pa neka tek onda stanu na njim….mislim, smesno mi je kada vidim neke klinke koje zele da budu zapazene kako se ‘teturaju’ kao patke dok hodaju na istim.^^

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime