Deca koju rađaju starije majki izgleda imaju više šanse da budu zdrava, manje će morati da idu u bolnice i imaće jači imunitet, kažu istraživači.

 
Takođe, istraživači su otkrili da deca starijih majki brže uče da govore i imaju manje društvenih i emotivnih teškoća u periodu do 5 godine života.
 
Istraživači sa univerziteta u Londonu su analizirali podatke o više od 78. 000 dece rođenje između 2000. i 2002. godine. Majke su imale između 13 i 57 godina.
 
Starije majke su obrazovanije, imaju veće prihode i udate što su sve faktori koji pogoduju dobrobiti deteta. U razvijenim zemljama već dugo je trend da žene kasnije rađaju decu.  Istraživači su uzimali u obzir faktore kao što su težina deteta, nezgode, posete bolnici i učenje jezika. 
 
Oni su posmatrani sa faktorima kao što su pol deteta, težina na rođenju, godine oca, porodični prihodi i društvena klasa.
 
Rezultati su pokazali da rizik od nezgoda i bolničkih intervencija opada sa porastom godina majke.
 
Rizik da devetomesečno dete dvadesetogodišnje majke doživi nezgodu je 9.5 procenata,a pada na 6.1 kod majke sa 40 godina i opada dalje sa godinama. Rizik za bolnicu je 16% kod majke u ranim dvadesetim, a 10.7% kod majki sa 40 godina.
 
Bebe imaju 98.1% više pansi da dobiju imunizaciju od majki koje su u četrdesetim u poređenju sa 94.6% kod duplo mlađih žena.
 
Photo: Flickr

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime