Svakog dana čovek proizvede oko 1,5 litara pljuvačke. Ona prirodno dezinfikuje usta pa čuva zdravlje zuba i desni, ispira čestice hrane a sadrži prirodne “antibiotike” koji sprečavaju karijes ali su i prva linija obrane od svih bakterija.

Ipak, ona može da ukazuje i na neke promene u zdravlju.

1. Suvi ste

Suva usta osim žeđi mogu biti uzrok i lekova. “Više od 300 različitih lekova, prvenstveno onih koji sprečavaju zgrušavanje i antihistaminici suše usta kao nuspojavu”, objašnjava Kimberly Harms iz američkog društva za dentalnu medicinu. Što je osoba starija to usta proizvode manje pljuvačke. Bez obzira na uzrok, doktor Harms ističe kako biste u tom slučaju trebali da dodatno vodite računa o higijeni usne šupljine.

2. Belkasta je i zrnasta

Možda je posredi infekcija. Gljivica kandida može izazvati poremećaj. Iako je redak kod zdravih odraslih ljudi, dijabetičari bi trebalo da se čuvaju jer šećer u telesnim tečnostima podstiče rast gljivica. Posavetujte se sa zubarom ili lekarom koji vam mogu propisati fungicide.

3. Prekisela je

Pljuvačka je neutralna, ili vrlo blizu tome ( pH7). Ali ako je pH manji, što zubar može da odredi jednostavnim lakmus-testom bakterije će se razmožavati, ističe doktor. Israel Kleinberg. Osim toga, kiselija pljuvačka će brže nagrizati zube. Hrana bogata argininom poput živine i crvenog mesa može podići pH i vratiti ga na normalan nivo.

4. Ima je previše

Možda ste trudni, posebno ako vam je često muka. Lekari nisu sigurni da li su za povećanu proizvodnju sline zaslužne hormonalne promene ili je to tek nuspojava mučnuna. U svakom slučaju, sasvim je bezopasno.

5. Gorka je ili kiselkasta

Verovatno patite od refluksa želudačne kiseline. Osim karakterističnog ukusa, najčešći simptom refluksa je gorušica a možda primetite i zadah, piše Prevention.com.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime