Na putu ste, najzad ste krenuli na odmor ali desilo vam se ono na šta niste ni pomišljali. Ili na službenom ste putovanju, puni elana i poslovnih rešenja ali zakačili ste koronu i sad ne znate šta ćete.

Evo nekoliko praktičnih predloga šta uraditi ako se na putovanju zarazite virusom covid 19.

Važno je da se izolujete najmanje pet dana da ne prenosite virus na druge osobe. Posle toga nosite obavezno masku još narednih pet dana. Brinite i o drugima kao o sebi.

Važno je da se uputite i u lokalne smernice o virusu, da bi znali preciznije šta da činite. Možda hotel u kome ste ima smernice da morate da ga napustite ako ste zaraženi, dok drugi to dozvoljavaju. Poštujte propisanu proceduru i vodite računa da imate što manje dodira sa drugim ljudima.

Ako baš niste sigurni šta da radite proučite lokalni website o javnom zdravlju ili pozovite neku lekarsku ordinaciju gde vas mogu uputiti na nadležene institucije ili vam objasniti šta bi trebalo da uradite.

Ako imate teže oblike morate otići na pregled kod lekara. To znači ako imate upornu temperaturu, kašalj ili kratak dah, ako vas bole pluća potražite obavezno lekarsku pomoć.

Ne bi bilo loše da na put ponesete i brzi, antigenski test koji možete kupiti u apoteci a koji vam može u početku pomoći da saznate da li ste pozitivni ili ne.

Veoma je važno da se pre nego što krenete na put informišete o situaciji u zemlji u koju putujete. Da proučite postupke i načine na koji rešavaju probleme sa covid, testiranje i lečenje. Razmislite i šta je vaš rezervni plan ako se zarazite na putu.

Spakujte dovoljne količine lekova koji vam mogu biti potrebni.

Proverite da li vaše osiguranje pokriva troškove lečenja od covid. Ponesite više novca nego što nosite uobičajeno.

Vakcinišite se, pridržavajte se već poznatih medicinskih upustava, nosite maske, ponesite dovoljno maski na put, perite ruke, pratite redovno informacije o covid u zemlji gde boravite.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime