Šta uopšte znači blizak kontakt sa zaraženim od korone? Evo novog tumačenja američkog CDC (Centar za kontrolu bolesti).

Dakle, smatra se da ste u posebnom riziku da se zarazite korona virusom ako ste tokom 24 sata bili bar 15 minuta u kontaktu sa zaraženom osobom. Odnosno da ste bar 15 minuta ukupno bili bliže od 2 metra.

To je rizičan kontakt koji ima poprilično veliku šansu da rezultuje zarazom korona virusom. Posebno rizičan je period od 2 dana pre pojave prvih simptoma pa sve do prolaska simptoma.

Naravno, može se desiti da se ne zarazite tada, ili da se zarazite čak i uz mnogo manji kontakt. U teoriji neko zaražen može da kine na ulici, vi prođete u tom trenutku i pokupite virus. To jeste malo verovatno, ali ne i nemoguće. Zato doktori savetuju da se maske nose i napolju.

Takođe, trebalo bi da znate da je najveća šansa da se zarazite u zatvorenom prostoru u kome se nalazi puno ljudi. Recimo u klubovima, bioskopima, restoranima i kafićima. Naravno i ukoliko je neko od ukućana, kolega zaražen. Odnosno bilo ko sa kime provodite vreme u zatvorenom prostoru bez distance.

Naučnici sa univerziteta MIT su napravili jasan vodič šta bi trebalo da izbegavate u vreme epidemije a šta je vredno rizika. Tekst je na linku.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime