Seboroične keratoze su bradavičaste promene kože koje se najčešće pojavljuju na telu pacijenta, kod osoba ženskog pola a posebno u predelu oko dojki i na vratu. Kod osoba koje su se tokom života puno izlagale sunčevoj svetlosti javljaju se i na licu i na šakama i najčešće su zaravnjene, gotovo u nivou kože. Ponekad veoma liče na mladež.

Iako mogu dostići veličinu od nekoliko santimetara i imati sivo crnu prebojenost ovo su potpuno bezazlene promene. Za postavljanje prve dijagnoze potrebno je da pregled izvrši dermatolog. Ukoliko dermoskopski pregled pokaže da promene odgovaraju seboroičnoj keratozi, njeno uklanjanje je vrlo jednostavno i površno i vrši se isključivo iz estetskih razloga. Kod velikih keratotičnih promena u bazi keratoze može biti mladež ili neka druga lezija i tada je neophodno promenu poslati na patohistološku analizu.

Nakon uklanjanja seboroičnih keratoza radiotalasima ne ostaju ožiljci, eventualno može ostati beličasta prebojenost kože.

Aktinične keratoze

Aktinične keratoze su promene na koži koje nastaju oštećenjem kože UV zračenjem, tj dugotrajnim sunčanjem i korišćenjem solarijuma. Tipično mesto pojavljivanja su lice, ušne školjke i poglavina. Karakteriše ih crvena istanjena koža sa tankom krastom koja ne zarasta. U osnovi radi se o prekancerozi, ćelije su atipične i vezane za površne strukture kože. Tokom godina, ukoliko se promena ne ukloni, moguć je nastanak planocelularnog karcinoma.
spec. dr Svetlana Đurišić, dermatolog

Pročitajte još o keratozama na stranici dermatološke ordinacije Dermatim.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime