Keloidi su posebna vrsta ožiljaka koji nastaju usled nekontrolisanog stvaranja vezivnog tkiva i kolagenih vlakana posle povrede kože ili u toku zarastanja rana. Keloidi se ponašaju kao benigni tumori, čije se ćelije nekontrolisano dele. Zato se oni nalaze na mestima oštećenja tkiva, ali prelaze granice same rane i šire se i na okolno tkivo. Ova tendencija keloida, da se šire na okolna područja kože koja prvobitno nisu povredjena, razlikuje keloide od hipertrofičnih ožiljaka koji su na samim ivicama rane.

Kako se javljaju keloidi?

Keloidi se obično javljaju nakon hirurških intervencija, upalnih procesa, posekotina, hemijskih i termičkih povreda kože, akni, boginja, pirsinga i slično. Zabeleženi su i slučajevi spontanih pojava keloida, bez prethodne traume. Smatra se da postoji genetska predispozicija za nastanak keloida, ali sama genska osnova još nije pronadjena. Malo češće se javljaju kod žena, i to u periodu izmedju dvadesete i tridesete godine života. Keloidi se redje javljaju kod dece i starijih osoba.

Gde se najčešće javljaju keloidi?

Keloidi se mogu razviti bilo gde na koži, ali najčešće se vidjaju na grudima, ledjima, ramenima, ušnim školjkama i licu u predelima vilice.

Kako se manifestuju keloidi?

Za razliku od običnog ožiljka, keloid se nalazi izvan granica povrede kože. Obzirom da  nastaju bujanjem čvrstih kolagenih vlakana, najčešće su tvrdi na dodir. Keloidi su nepravilnog oblika i ivica, sjajne površine i bez dlaka. Najčešće imaju crvenkastu boju zbog brojnih krvnih sudova koji se nalaze u njima. Keloidi se nikada ne povlače spontano i imaju veliku sklonost ponovnog vraćanja nakon tretmana. Osetljivi su na dodir,nekada bolni i ponekad praćeni svrabom.

Keloidi predstavljaju značajan estetski problem, ali i zdravstveni ukoliko prelaze preko zglobova ograničavajuci pokretljivost. Preporuka je da kod osoba koje imaju sklonost razvoju keloida, treba izbegavati hirurške zahvate na predilekcionim regijama kože.

 

spec.dr Sladjana Cvejić, dermatolog

 

Pročitajte još o keloidima stranici dermatološke ordinacije Dermatim.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime