Da li vas je zanimalo šta se dešava sa vašim telom kada popijete konzervu Coca Cole? E pa evo odgovora. Farmaceut sa stranice Truth Theory je objasnio sa čim će se suočiti vaše telo u prvih sat vremena. Sve može da se podeli u nekoliko faza:

Prvih 10 minuta
10 kašičica šećera ste upravo uneli u vaš sistem, odnosno čitavih 100 posto dnevne potrebe. Odmah biste povratili da vas u tome ne sprečavaju fosforna kiselina i aroma koji omogućavaju da nastavite da pijete.

20 minuta
Šećer u krvi skače, zbog čega telo počinje da luči insulin. Jetra reaguje i šećere pretvara u masnoće što brže.

40 minuta
Kofein se razgradio, zenice se šire, krvi pritisak raste a kao i odgovor na to jetra šalje šećer u krvotok. Receptori u mozgu su blokirani i sprečavaju pospanost.

45 minuta
Telo podiže nivo hormona dopamin, zbog čega osećate zadovoljstvo. Na isti način fizički radi i heroin, čisto da znate.

60 minuta
Fosforna kiselina vezuje kalcijum, magnezijum i cink u donjem delu sistema za varenje, što osigurava dodatno ubrzanje metabolizma.

Kofein se ponaša kao diuretuk, pa će vam se piškiti.

Do sada ste izbacili vodu iz pića, uz koju ste takođe izbacili važne nutrijente koje je vaše telo moglo da iskoristi za recimo izgradnju jakih kostiju ili zuba. 

Kada opadne nivo šećera osetićete potrebu za novom dozom. Možda ćete biti nervozni. izvor: daily mail photo: ConstiAB

1 KOMENTAR

  1. Lučenje dopamina…? Na isti način radi i heroin!
    Na isti način radi i ljubav, pogled na voljenu osobu, zadovoljst vo i strast. Hoćemo li se sada uplašiti svih tih stvari?
    Svaki put kada jedemo nešto u čemu uživamo lučiće se dopamin… Kakva vam je to konstatacija?

Comments are closed.