Banana

Ova voćka se inače lako vari, tako da neće "terati" želudac da previše radi. Osim toga, kalijum u bananama pospešuje varenje, a hranljiva vlakna u ovom voću pomažu i kod dijareje.

Ceđena pomorandža

Nakon velikih količina unete hrane, problem sa probavom nije retkost, a posledica je nedostatka kiseline u želucu. U tom slučaju, prirodna kiselina u pomorandžama može biti od koristi. Uz ceđeni sok od pomorandže nikako ne bi trebalo da unesete ugljene hidrate jer ćete se još više naduti.

Začini

Iako nekoliko sati nakon prejedanja sigurno ne razmišljate o hrani, još manje onoj začinjenoj, imajte na umu da začini mogu da vam umire stomak. Kim, na primer, stimuliše jetru da luči više žuči, pa će telo lakše svariti onih pola hleba ili ogromno parče torte koje ste pojeli.

Izbegavajte so

"Telo na so reaguje tako što zadržava vodu, pa slane grickalice i so uopšte, nakon prejedanja nisu pametan izbor", kaže nutricionista dr Aleksis Džozef. Ona savetuje da, ako vam se jede nešto slano, ipak pokušate da se uzdržite i uzmete samo nekoliko badema.

Pirinač je OK

Beli pirinač je lagan i sadrži malo vlakana, tako da stomak ne mora previše da se "muči" da ga svari. Nakon prejedanja, u obzir dolaze i tost i kuvani krompir, koji će umiriti osetljiva creva.

Jabukovo sirće

Nutricionista kaže da ovo sirće pospešuje varenje, ali naravno, ne bi trebalo da ga konzumirate samog. Pomešajte kašiku sirćeta sa kašikom meda i šoljom vode, da biste umirili stomak. Takođe, možete i u veću čašu vode staviti samo sirće, bez meda, i na taj način pomoći sebi ako imate problem sa konstipacijom.