Stršljen
Da počnemo od najgoreg, kako mnogi pogrešno misle. Naime, ove "zujalice" veličine pet centimetara, imaju manje toksičan ubod od ujeda pčele ili ose. Takođe, stršljenovi nisu agresivni prema čoveku, sem u slučaju kada im je ugroženo leglo, piše Mondo.

Ubod je bolniji od ujeda ose zato što se u otrovu stršljena nalazi veći udeo neurotransmitera acetilholin, supstance koja izaziva osećaj pečenja. Takođe, žaoka ovog insekta je deblja i duža, pa prodire u osetljivije slojeve kože. Međutim, da bi nas stršljem usmrtio, potrebno da je da na bocne njih 500! Ili da smo alergični.

Ukoliko vam se desi da vas ubode stršljen, pokušajte da izvadite žaouku pincetom, a zatim na mesto uboda stavite hladnu oblogu, a potom neku antihistamin kremu. Ako bol ne jenjava, a mesto uboda naglo otiče, menja boju, potražite pomoć lekara. Ukoliko u kućnoj apoteci imate injekciju adrenalina za alergične osobe, upotrebite je ako osoba koju je imao stršljen pokazuje znake anafilaktičkog šoka: gušenje, otežano disanje, ubrzan puls, vrtoglavica, nesvestica.

Osa, pčela
Ukoliko niste alergični na ubode ovih insekata, dovoljno je samo da mesto uboda tretirate hladnim obologama, antihistaminima, ali i "lekovima" narodne medicine: antrljajte mesto uboda belim lukom, ili rastvorom (pola-pola) sirćeta i vode.

Ako ste alergični, ili se bojite da jeste, potražite pomoć lekara.

Komarac
U ovom slučaju je bolje reagovati preventivno. Ne zato što su komarci srtno opasni za ljude, već su dosadni! Nanesite na kožu neko kupovno hemijsko sredstvo koje odbija komarce, ali su dobra zaštita i eterično ulje lavande ili bosiljka. Kažu da pomaže i ako se najedete belog luka, ali onda će svi bežati od vas, ne samo komarci.

Kada vas bocne, nemojte da se češate, jer ćete raskrvariti mesto uboda, a infekcija može biti mnogo gora od toga da malo istrpite svrab. Nanesite na mesto uboda neku kupovnu kremu protiv svraba, a probajte i ovo: natapkajte haldno mleko ili malo banane. Kažu da radi.

Krpelj
Najbolja zaštita od krpelja je ako se pre odlaska u prirodu namažete nekim eteričnim uljem s jakim mirisom. Nakon povratka kući obavezno pregledajte celo telo, od glave do pete. Ako uočite malu crnu tačku – to je to. Ne kidajte ga, već ako ste u mogućnosti idite do lekara – zašto da rizikujete da izvadite samo deo krpelja?

Pauk
Ako vas ujede pauk i mesto uboda otekne, obavezno treba naneti neku kortikosteroidnu kremu ili mast, staviti hladan oblog ili preparate koji sadrže mentol, pa se javiti lekaru radi utvrđivanja dalje terapije, ukoliko je mesto uboda promenilo boju ili vidno oteklo.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime