Šta je zdravo a šta nije? Ako mislite da znate sve o hrani, šta je zdravo a šta nije, šta ima više a šta nema vitamina, masti izgleda da grešite i da ništa ne znate.

Ovo je kompas za hranu koji će vam otkriti neverovatne podatke.

Istraživači Tufts University iz Bostona tri godine su analizirali 8000 namirnica i pića a onda napravili sistem za procenu nutritivnog sadržaja tih namirnica.

Osmišljen je sistem bodovanja koji uzima u obzir koliko je zdrava hrana, uključujući sastojke, aditive i proteine.

Najniže ocene su dobili slatki deserti i gazirana pića a najviše voće, povrće i orašasti plodovi.

To smo znali i do sada, uglavnom.

Međutim, ovo istraživanje donosi i neke zanimljive konstacije.

Šta je zdravo a šta nije?

Omlet sa sirom i šunkom, mislite da je odličan izbor za doručak jer ima zdrave masti i proteine iz jaja i mesa. Na žalost dobija samo 26 poena a zamislite ovo, palačinke iz restorana brze hrane dobijaju čak 50 poena i sadrže dobru količinu proteina.

Mnogi misle da je uz glavni obrok zdraviji pirinač od pomfrita. Ali pomfrit prema ovom istraživanju dobija osam puta više poena od belog pirinča. Podseća se da su belom pirinču uklonjeni unutrašnji i spoljašnji delovi zrna a oba su prepuna zdravih sastojaka. Beli pirinač je povezan sa visokim nivoom šećera u krvi i povećanjem telesne težine. A krompir je bogat vlaknima, kalijumom, gvožđem.

Za užinu, na poslu mnogi jedu pločice sa žitaricama i raznim dodacima. Ali one mogu biti pune masti, šećera, soli. Maskiraju se kao zdrava hrana a to nisu.

Umesto toga se preporučuje čokoladni sladoled sa orasima, lešnicima jer je bogat mlečnim proizvodima, prepun je kalijuma. Eto užine koja je dobra, pogotovo ako je prelivena crnom čokoladom.

Čokoladno bademovo mleko je bolje od običnog mleka. Mlečni proizvodi obezbeđuju esencijanlne hranljive materije, kao što su kalcijum, proteini vitamin B12. To je dobro za zdrave kosti, krvni pritisak, imuni sistem. Ali nije dobro zato što sadrži zasićene masti i holesterol koji tokom vremena mogu oštetiti srce.

Bademovo mleko nema mlečnih proizvoda, niskokaločino je. Bademi su dobar izvor vitamina E koji održava oči i zdravu kožu. Često je ovo mleko obogaćeno kalcijumom, vitaminom D i B12.

Ako se upoređuju tost i žitarcie za doručak, prednost dobijaju žitarice. Tost ima veliku količinu soli a posebno je loš ako je od belog brašna.

Žitarice su pune integralnih zrna, nemaju dodatak šećera. Za razliku od njih recimo kukurne pahuljice imaju prilično šećera i soli.

Oni koji vole kus kus za ručak posle ovih podataka razmisliće čime mogu da ga zamene, jer je dobio niske ocene. Zrno se ne razlikuje od testenine, ima puno jednostavnih ugljenih hidrata koji se razlažu tokom varenja što dovodi do porasta šećera u krvi. Kus kus sadrži malo hranljivih materija.

Umesto kus kusa jedite slaninu, koja je dobila odlične ocene. Doduše ističe se da crveno mesto treba jesti u umerenim količinama zbog visoke masnoće i konzervansa koji se koriste u proizvodnji. Međutim, to meso i slanina imaju neke esencijalne mikronutrijente, kao što su kalijum, magnezijum, gvožđe koji su dobri za dravlje kostiju, srca i mišića.

Evo ukratko šta je dobro a šta loše:

Dobro je piti sok od šargarepe, nemasni kapućino a loše energestka i gazirana pića.

Dobro je jesti mekinje sa grožđicama a loše zaslađene pahuljice.

Dobro je jesti maline a loše voćni desert sa pudingom i veštačkim zaslađivačima.

Dobro je jesti dinstano povreće a loše Mekdonalds čizburger.

Ako volite grickalice dobre su one sa bademima i crnom čokoladom a loše slatke table, razno razne mlečne čokolade koje imaju visok postotak šećera, masti.