Koprivnjača (Urtikarija) je veoma čest alergijski poremećaj na koži, posebno kod dece i mlađih osoba. Urtikarija se karakteriše pojavom crvenih pečata na koži, izdignutih ili ravnih, različitog oblika i veličine koji su praćeni svrabom.

Pečati mogu biti i u obliku belih plikova, okruženih crvenim pojasom, a osnovna osobina je da pojedinačne promene traju do nekoliko časova, a nove se javljaju u naletima. Ukoliko alergijska reakcija zahvati granicu izmedju kože i sluzokože (mesta kao očni kapak, usne, jezik ili ždrelo), dolazi do pojave otoka (angioedem), koji je više praćen bolom nego svrabom, a može biti i uzrok disajnih tegoba.

Koji su uzroci za pojavu koprivnjače?

Pokretanje koprivnjače je vezano za unošenje alergena u organizam, koji dovodi do alergijske reakcije na krvnim sudovima i daje karakterističnu promenu na koži – urtiku. Najčešći izazivači su lekovi, odredjene namirnice, bakterijska infekcija organizma, polen, paraziti ili otrovi insekata.

Mala deca češće dobijaju urtikariju izazvanu namirnicama i to onim alergogenim kao što su lešnici, bademi, orasi, kikiriki, čokolade, med, jagodičasto voće, žumance. Ukoliko je koprivnjaču izazvao lek ili antibiotik savetuje se njegovo dalje izbegavanje. Što se tiče namirnica, posle smirivanja promena na koži, one se mogu vraćati u ishranu deteta, jedna po jedna sa razmacima od po 7 dana. Ukoliko odredjena namirnica nastavi da izaziva oticanje i disajne tegobe, svakako se ne preporučuje njeno ponovno uzimanje. Takodje, veoma često urtikariju kod dece izazivaju i crevne parazitoze.

Uzroci koprivnjače osim navedenih, mogu biti veoma brojni, tako da se u oko 70% slučajeva ne mogu otkriti. Najčešće aspirin, nesteroidni antireumatici, azo-boje i benzoati izazivaju lažne ili pseudo alergije, pa je potrebno njihovo strogo izbegavanje.

Koliko traje urtikarija (koprivnjača)?

Obično je koprivnjača prolazni poremećaj koji traje nekoliko dana ili nedelja. Ukoliko se održava duže od 6 nedelja, zahteva detaljnije ispitivanje i tada se naziva hronična urtikarija. Hronična urtikarija može biti simptom sistemskih autoimunih oboljenja i vaskulitisa.

Kakvo je ispitivanje i lečenje potrebno sprovoditi?

Ako je jasno prepoznat uzrok koprivanjače, potrebno je njegovo izbegavanje uz korišćenje antihistaminika. Detaljnija analiza krvne slike i bakteriološka ispitivanja mogu se sprovoditi tek posle 6 nedelja,a za to vreme se očekuje povlačenje akutne urtikarije. Česta alergoloska ispitivanja ne doprinose mnogo otkrivanju uzroka akutne i hronične urtikarije. Ukoliko se sumnja na odredjeni alergen, radi se odredjivanje specificnih IgE antitela na isti. Kod osoba koje uz koprivnjaču imaju i digestivne smetnje savetuje se ispitivanje infekcije sa Helicobakter pilori. Lečenje se sprovodi antihistaminicima, nesedirajućim i sedirajućim, koji se ne uzimaju u vreme dok se rade alergološka ispitivanja. Kod osoba sa angioedemom sprovodi se urgentna terapija kortikosteroidima.

Ceo tekst o Koprivnjači (Urtikarija) pročitajte na stranici Dermatim.