Šta je kolagen i kako utiče na kožu? Kolagen je protein koji koži daje elastičnost i čvrstinu, takođe se nalazi i u mišićima, ligamentima, tetivama, kostima. Čini čak 40% svih proteina u našem telu.

U koži ga stvaraju fibroblasti, ćelije koje su smeštene u trećem sloju kože (dermu) a koje su odgovorne i za stvaranje elastina i hijalurona.

Aktivacija fibroblasta vodi većoj produkciji kolagena, a ove ćelije se mogu stimulisati mehanički kao i hemijski.

Nakon perioda adolescencije proizvodnja kolagena opada za 1 do 1,5% svake godine pa je od dvadesete do osamdesete godine produkcija manja za čak 67%. U periodu postmenopauze kod žena gubitak kolagena raste na 2,1% godišnje.

Sa gubitkom kolagena koža postaje tanja, izborana, manje elastična, suva.

Postoji nekoliko načina da se gubitak kolagena uspori a na prvom mestu je suplementacija.

Sprovedene su mnogobrojne studije o uticaju određenih suplemenata na usporavanje starenja.

Unošenje kolagen peptida kao suplementa omogućava da on putuje do svake ćelije i olakšava fibroblastima sintetizu kolagena, elastina i hijaluronske kiseline. Sa druge strane unošenje kolagen peptida smanjuje aktivnost enzima koji razlažu kolagen i oštećuju fibroblaste. Posledica tog procesa je bolja hidratacija kože kao i redukcija bora. Rezultati suplementacije vidljivi su za 4 nedelje od početka terapije a na žalost nestaju vrlo brzo po ukidanju unošenja kolagen peptida.

Astaxanthin, betakaroten, vitamin D3, Ceramidi, Vitamin B3 i B6, vitamin C , koenzim Q10 značajno pomažu u stimulaciji proizvodnje kolagena. Svaka supstanca koja je snažan antioksidans smanjuje efekat oksidativnog stresa.

Oksidativni stres je proces oslobađanja slobodnih radikala nastao uticajima iz spoljne sredine. Sve navedene supstance mogu se koristiti i u kremama ali je tada njihovo dejstvo nešto slabije.

Hidrolizovan kolagen kao i navedeni antioksidansi u crevima su izloženi jakoj kiselini i enzimima. Prolaze kroz proces hidrolizacije odnosno usitnjavanja kako bi krvotokom mogli da dođu do ćelija. Zna se da svega 10% unetog kolagena do ćelija stiže kao hidrolizovan kolagen a 90% prelazi u aminokiseline. Kada se upotrebljava tečni kolagen za resorpciju je potrebno 20 minuta a kada se upotrebljava čvrst nekoliko sati. Aminokiseline i hodrolizovani kolagen snažno stimulišu fibroblaste na produkciju novog kolagena.

Kolagen u kremama nema uticaja na fibroblaste pa je diskutabilno kakav uticaj ima na produkciju kolagena u koži.

Više o tome koji su dostučni kolagen tretmani za kožu i lice pročitajte na stranicama Dermatološke ordinacije Dermatim iz Beograda.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime