Iako ne postoji jedinstvena studija godine pojedinačnih istraživanja izučavale su šta je štetnije po čoveka- alkohol ili marihuana?

Velika studija pokazala je da je za ljude između 15 i 49 godina širom sveta alkohol bio glavni rizik koji dovodi do smrti. Rezultati su pokazali da je 3,8 odsto smrti svih žena pripisani su upotrebi alkohola, a kod muškaraca uzrok je mnogo češći čak 12,2 odsto svih umrlih muškaraca umrlo je zbog alkohola. Istraživanje je obuhvatilo podatke iz gotovo 600 studija, koje su obuhvatile 195 zemalja između 1990. i 2016. godine.

Više od 30.700 Amerikanaca umrlo je zbog korišćenja alkohola 2014. godine, prenosi “Bussines Insider”.

Marihuana, čini se, izaziva mnogo manju zavisnost

Gotovo polovina odraslih probala je marihuanu barem jednom, čime ona postaje najkorišćenija ilegalna droga.

Ipak, istraživanja pokazuju da je veoma mali broj ljudi razvio zavisnost. Za razliku od alkohola, koje usporava otkucaje srca, marihuana ih ubrzava, što može negativno da se odrazi na srce u kratkom roku. Ipak najveći izveštaj o kanabisu koji je objavila Nacionalna akademija nauke nije pronašla dovoljno dokaza da podrži ili pobije tezu da kanabis može da poveća opasnost od srčanog udara. S druge strane, malo ili umereno pijenje alkohola povezano je sa smanjivanjem rizika.

Alkohol je direktno povezan s nekoliko tipova raka, marihuana nije

Skup vrhunskih onkologa izdala je proglas 2017. godine u kojem su zamolili ljude da manje piju. Izneli su jake dokaza koji povezuju alkohol i rizik od razvoja raka dojki.

Za vožnju su štetni, ali alkohol je gori

Kada se izdvoje od drugih uticaja detektujuća količina THC u krvi nije povećala rizik osobe za mogućnost učestvovanja u automobilskoj nesreći. S druge strane, kada je količina alkohola u krvi bila barem 0.05 posto, taj rizik se povećao za 575 odsto.

Psihijatrijske bolesti

I marihuana i alkohol povezani su s povećanim rizikom od psihijatrijskih bolesti. Za pušače trave to su psihoze i šizofrenija, s onima koji piju to su depresija i anksioznost. b92

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime