Crveni vetar je akutno infektivno oboljenje kože. Uzrokuje ga streptococcus beta haemolythicus grupe A, odnosno bakterija iz familije streptokoka, koja u kožu dospeva kroz male povrede epitela i obično se oboljenje javlja na koži nogu ili glave.

Kako se prenosi Crveni vetar? Erizipel se prenosi isključivo neposrednim kontaktom sa inficiranom osobom, a inkubacija traje tri do četiri dana.

Prvi simptom je kod većine pacijenata brz rast telesne temperature, koja može biti sve do 40° C, sa intenzivnom groznicom. Istovremeno se javljaju i opšta malaksalost, glavobolja, mučnina i nagon za povraćanjem.

Posle 12 do 24 sata se javlja zatezanje kože zahvaćenog područja i svrab, a nakon 24 sata jako crvenilo, koje se širi i uzdiže od kože. Karakteristično je oštro ograničeno crvenilo sa otokom kože uz opšte simptome infekcije. Područje zahvaćeno infekcijom je toplo, napeto, zategnuto, sjajno, jasno istaknutih ivica, izrazito crveno i bolno.

Kako se leči crveni vetar?

Dermatolog postavlja dijagnozu crvenog vetra pregledom karakteristika kožne lezije, učestalosti pojave i simptoma koji je prate. Dijagnoza se potvrđuje laboratorijskim analizama krvi, koja ima izraženu leukocitozu sa polinukleozom, ubrzanu sedimentaciju i fibrinogen.

Lečenje erizipela se sprovodi antibioticima – penicilin je najdelotvorniji antibiotik u terapiji koji treba primeniti što pre, kako bi se izbegle teže infekcije i širenje na druge organe. Ukoliko je pacijent alergičan na pencilin, terapija se može sprovesti drugim antibioticima ili sulfonamidima.

Kada se pacijent pravovremeno obrati dermatologu, uz odgovarajuću terapiju temperatura nestaje tokom sedam dana dok mrlja na koži postaje manje crvena i izražena. Sprovođenjem terapije nestaju i drugi simptomi bolesti.

Trebalo bi napomenuti da su preterano konzumiranje alkohola, loša ishrana i sistemske bolesti organizma faktori koji mogu doprineti razvoju oboljenja.

Više o oboljenju crveni vetar pročitajte na stranici Dermatološke ordinacije Dermatim.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime