Dr Preethi Daniel, doktor opšte prakse

“Uzimam ginseng, vitamin C sa zinkom i vitamin D svakog dana. Ginseng je poznat po svom delovanju na vaš prirodni sistem odbrane od umora i stresa. Postoji nekoliko studija koje pokazuju pozitivne, iako ograničene dokaze o njegovim efektima. Od njega se svakako osećam dobro. Vitamin C jača imunitet i povećava šanse za borbu protiv uobičajenih virusa. Vitamin D je moje srećno sunce u kapsuli. Suzbija umor i bolove, a poznato je da čak i podiže raspoloženje. Još jedan moj trik jeste da popijem veliku čašu vode na eks. I, naravno, dovoljno kretanja tokom dana. Savetujem da redovno jedete, ne preskačete obroke i izbegavate grickalice.”

Dr Meg Mehta, psihološkinja

“Uzimam kapsule B kompleksa. Potrebne su mi jer moj posao podrazumeva konstantni multitasking, a to crpi previše energije. Vitamin B razbistruje um i pojačava mentalne sposobnosti. Ono što mi je takođe važno jeste činjenica da ova grupa vitamina podiže raspoloženje. Moj trik za vraćanje energije je odlazak u mislima na neko lepo mesto. Pokušajte da se setite nekog doživljaja koji vas je usrećio. Što više detalja prizovete u sećanje, to je efekat veći i mentalna vežba uspešnija. Takođe praktikujem jutarnje šetnje. One mi pomažu da lakše zaspim uveče i bolje spavam.”

Dr David Bull, doktor opšte prakse

“Ne verujem ni u kakve stimulanse. Ključ dobre energije je dovoljna količina sna. Ljudi to podcenjuju ali to je pogrešno. Uvek se trudim da spavam bar osam sati dnevno. Obavezno doručkujem, i to namirnice koje sporo otpuštaju energiju, poput zobene kaše sa voćem. Kafa je takođe obavezna za mene. Od dodataka ishrani jedino uzimam vitamin C i zink. Kada se osetim premoreno, volim da dremnem bar 10 minuta. Nakon samo 10 minuta ja sam druga osoba. Volim da slušam muziku jer mi ona podiže raspoloženje. I nikad ne sedim za stolom duže od sat vremena.”

Dr Suchitra Badvey, dermatološkinja

“Koristim vitamin C, ali u prahu. Konzumiram jednu čajnu kašičicu dnevno i u toj dozi dobijem 60 puta više vitamina C nego da sam pojela pomorandžu. Pijem zeleni čaj sa ginsengom ili jednostavno čaj od ginsenga. Vegetarijanka sam uglavnom, ponekad sebi dopustim crveno meso, ali pritom pazim da nije prerađeno. Za mene su važni i probiotici. Obavezno popijem jedan kefir – u njemu se nalazi preporučena dnevna doza probiotika. Kada mi se spava, ja trčim nekoliko minuta ili brzo hodam. Mozak se napuni kiseonikom i kao nova sam.”

Dr Maryam Zamani, hirurškinja

“Svakodnevno uzimam kalcijum sa vitaminom D3, kao i B-kompleks kako bih održala energiju. Kafu nikad ne pijem. Kada osetim da mi treba vetar u leđa, napravim nekoliko aerobnih vežbi da mi proradi cirkulacija. Tokom radnog dana priuštim sebi zdrave grickalice kako bih održala nivo šećera u krvi. Najčešće su to orašasti plodovi i voće. Trudim se da pijem puno tečnosti, vodu i biljne čajeve.”

Dr Chidi Ngwaba, fizijatar

“Moj podizač energije svakako je vitamin D3. Taj čudotvoran sunčani vitamin podiže energiju, ali i raspoloženje. Pomaže u proizvodnji testosterona i serotonina, koji je naša prirodna “srećna droga”. Za trenutnu dozu energije pijem sveže isceđeni limun i limetu pomešane sa vodom. Taj napitak osigurava elektrolite potrebne ćelijama za proizvodnju energije. Ujedno rešava i problem dehidratacije, što je čest uzrok pospanosti i umora.”

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime