Prosečna osoba čak trećinu svog života provede spavajući. Ali šta bi se desilo kada bismo prestali da spavamo?

24 sata kasnije

U početku biste se osećali dosta dobro. Nakon prva 24 sata bez sna moglo bi vam se učiniti da se osećate bolje nego inače. Nesanica bi podstakla izlučivanje dopamina što bi učinilo da se osećate srećnije i energičnije. Ali taj polet ne bi dugo trajao.

Posle jednog dana bilo bi vam mnogo teže da radite uobičajene aktivnosti.

Prestanak spavanja tako bi uticao na vaše kognitivne sposobnosti. Bila bi pogođena vaša sposobnost razmišljanja, pamćenja i odlučivanja. Ponašali biste se puno emotivnije, recimo kao kada ste pijani.

48 sati

Nakon dva dana bez sna, vaše telo bi počelo da se gasi. Metabolizam vam više ne bi funkcionisao kako treba i ostali biste bez izvora energije. Takođe biste postali vrlo bledi. Oči bi vam bile crvene, a bore izraženije. Mogli biste se osećati iscrpljeno kao da ste dehidrirali, a rupe u pamćenju bi postajale sve veće.

Vaše telo bi nedostatak sna moglo pokušati da nadoknadi mikrospavanjem, odnosno napadima spavanja u kratkim intervalima od nekoliko sekundi.

72 sata

Trećeg dana na red dolaze halucinacije. Nakon dugog nedostatka sna, mozak će jednostavno sve vaše snove (i noćne more) početi da reprodukuje u budnom stanju.

Telo bez sna neće biti u stanju da procesuira glukozu, mozak će energiju uzeti iz proteina u vašim mišićima što znači da ćete postati i fizički slabiji.

Nakon 72 sata mnogi drugi mehanizmi u telu će takođe početi da se gase.

Već tada će vam i život biti ugrožen uz ogroman rizik od srčanog udara.