Žene koje koriste sredstva za samopotamnjivanje mogu da imaju problema sa plodnošću ili da ugroze zdravlje bebe, kažu stručnjaci.

 
Iako su mnogi govorili da je ovo bezbednija alternative za sunčanje i solarijum, ovi proizvodi mogu da sadrže “koktel” hemikalija koji nose rizik po zdravlje, a može čak da izazove rak.
 
Među opasnim sastojcima koji su pronađeni u ovim proizvoda, su jedinjenja koja remete rad hormona, što može da utiče na zdrav razvoj beba. 
 
Takođe, ove kreme često sadrže kancerogene materije uključujući formaldehid i nitro-supstance, kao i hemikalije koje iritiraju kožu i izazivaju alergije, dijabetes, gojaznost i problem sa plodnošću.
 
Oni su mnogo opasniji od bilo kojih drugih kozmetičkih proizvoda jer mogu da ugroze fetus i otrovni su. Aktivni sastojak u ovim proizvodima je dihidroksiaceton koji reaguje sa amino kiselinama na koži i tako izaziva tamnjenje.
 
Kada se nanese na telo, često se udiše i apsorbuje u krvotok, a naučnici kažu da može da ošteti DNK, i izazove mutacije i tumore.
 
Oni takođe tvrde da hemikalije mogu da pogoršaju astmu i druge probleme sa plućima, kao što je emfizem. 
 
Mnogi proizvođači tvrde da su zakoni u Evropi vrlo strogi kada su u pitanju kozmetički proizvodi i da ih se oni pridržavaju, ali pitanje je koliko…
 
Photo: Flickr
 
 
 
 
 
 
 
 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime