Sredstva za samopotamnjivanje oštećuju plod i izazivaju rak

U ovim proizvodima se nalaze jedinjenja koja utiču na zdrav razvoj beba...

Žene koje koriste sredstva za samopotamnjivanje mogu da imaju problema sa plodnošću ili da ugroze zdravlje bebe, kažu stručnjaci.

 
Iako su mnogi govorili da je ovo bezbednija alternative za sunčanje i solarijum, ovi proizvodi mogu da sadrže “koktel” hemikalija koji nose rizik po zdravlje, a može čak da izazove rak.
 
Među opasnim sastojcima koji su pronađeni u ovim proizvoda, su jedinjenja koja remete rad hormona, što može da utiče na zdrav razvoj beba. 
 
Takođe, ove kreme često sadrže kancerogene materije uključujući formaldehid i nitro-supstance, kao i hemikalije koje iritiraju kožu i izazivaju alergije, dijabetes, gojaznost i problem sa plodnošću.
 
Oni su mnogo opasniji od bilo kojih drugih kozmetičkih proizvoda jer mogu da ugroze fetus i otrovni su. Aktivni sastojak u ovim proizvodima je dihidroksiaceton koji reaguje sa amino kiselinama na koži i tako izaziva tamnjenje.
 
Kada se nanese na telo, često se udiše i apsorbuje u krvotok, a naučnici kažu da može da ošteti DNK, i izazove mutacije i tumore.
 
Oni takođe tvrde da hemikalije mogu da pogoršaju astmu i druge probleme sa plućima, kao što je emfizem. 
 
Mnogi proizvođači tvrde da su zakoni u Evropi vrlo strogi kada su u pitanju kozmetički proizvodi i da ih se oni pridržavaju, ali pitanje je koliko…
 
Photo: Flickr
 
 
 
 
 
 
 
 

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *