Izgleda da se konačno sprema skoro potpuna zabrana pušenja u Srbiji. Odnosno zabrana pušenja na javnim mestima. I to je odlično.

Prvo je direktorka Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu Žofija Pustai rekla da je vreme da Srbija uvede potpunu zabranu pušenja na javnim mestima, poveća akcize na cigarete i pojača kampanju.

Ona je istakla da su u Srbiji cigarete odgovorne za 15.000 smrti godišnje.

“To je jedini proizvod koji ubija polovinu svojih korisnika, a to je moguće sprečiti. U svetu u proseku puši oko 20 odsto populacije, u evropskim zemljama 28 odsto, a u Srbiji čak 37 odsto stanovnika puši”, rekla je Žofija Pustai.

“Ukoliko su Turska, Rusija, Grčka i mnoge druge zemlje, gde nismo mogli ni da zamislimo da će pušenje biti izopšteno, uvele potpunu zabranu pušenja na javnim mestima, onda to može i Srbija, koja je, da podsetim, ratifikovala konvenciju o kontroli duvana, i očekujemo da Vlada sprovede potpisano”, kazala je Žofija Pustai.

A onda je i predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana dr Srmena Krstev potvrdila da treba zabraniti pušenje u svim zatvorenim prostorima. To se odnosi i na restorane i kafiće.

Nema razloga da restorani budu izuzeti od toga. U skoro svim evropskim zemljama pušenje je zabranjeno u svakom zatvorenom javnom i radnom prostoru, objašnjava Krstev.

“Trećina stanovništva puši. Ono što zabrinjava je da 32 odsto žena puši. Što se tiče mladih, skoro su se izjednačili dečaci i devojčice. Broj pušača ne pada, to je zabrinjavajuće”, rekla je Krstev.

2 KOMENTARI

  1. Slazem se za zabranu pusenja na javnim mestima jedino mi do sada nije bilo jasno kako to manjina od 1/3 moze da nas ugrozava sa cigaretama gde god da udjem sve zadimljeno a i na ulici kada ispred mene covek zapali cigaretu i sav dim na mene, kao da je dunuo u mene namerno.
    Strasno ugozavanje…podrzavam sve zabrana!!!!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime