Većina ljudi se grozi kada nađe dlaku u hrani. Mnogima presedne ručak a neki čak i povraćaju. Ali stručnjaci kažu, možda jeste grozno ako ste gadljivi, ali nije štetno.

Dlaka u hrani ne predstavlja nikakvu opasnost za zdravlje, nije bilo slučajeva da se neko razboleo nakon što je slučajno progutao dlaku, kaže se u izveštaju koji je pripremila Maria Kolavinćenco dermatolog sa Univerziteta Nortvestern.

“Kosa je sačinjena od gusto zbijenog proteina koji se zove keratin i koji je hemijski neaktivan i neće izazvati nikakve probleme ukoliko se proguta i svari”, objašnjava doktorka. 

”Jedna dlaka nije problem i pretnja, ali problem bi mogao da nastane ako pojedete sve dlake sa glave. Velike količine dlaka mogu da učine vašem organizmu isto što i odvodu slivnika. Dakle, formirale bi se grudve koje bi izazvale bolove u stomaku i druge simptome”, kaže dr. Maria Kolavinćenco
.

Trebalo bi da znate i ovo, proizvođači hrane koriste L-cistein, amino kiselinu iz keratina kako bi stabilizovali ukuse koji detektuju slano i kiselo. Neke fabrike crpe L-cistein sintetički ili iz perja patke, ostali iz ljudske kose. O da…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime