Prestanite da osećate krivicu što se jeli testenine ili pecivo za večeru. Nova studija kaže da ugljeni hidrati ne samo da ne goje, već mogu biti veoma dobri za vas!
 
Ovo otkriće obradovalo je australijske naučnike koji su u početku bili javno kritikovani zbog promovisanja ponoćnog “grickanja” uglavnom ugljenih hidrata. “Nikada nije bilo nijednog naučnog dokaza koji bi potvrdio da su ugljeni hidrati loši ukoliko se jedu uveče, a ipak je to veoma popularna praksa,” kaže dr Alan Berkli.
 
To što neko ne jedene ugljene hidrate nakon 5 popodne ili kada god se preporučuje neće nikome pomoći da oslabi, već je bitno šta se jede u bilo koje doba dana i koliko je neko fizički aktivan. Neko može da smrša zbog toga što nije jeo ugljene hidrate noću, ali to ima veze sa manjom količinom hrane. S obzirom da oni zasićuju, to može čak i pomoći gubitku težine.
 
Izraelska studija koju su sproveli naučnici sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu je inspirisana Ramazanom, kada muslimani ne jedu čitavog dana tokom jednog meseca, ali uveče jedu hranu bogatu ugljenim hidratima. Istraživanje je pokazalo da su ugljeni hidrati za večeru dobri za zdravlje, naročito kod onih koji pate od ozbiljne gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti jer im pomaže da se osećaju sitim. U isto vreme, to vodi i do boljeg raspoređivanja sala po telu, pa se na stomaku ono redukuje. 
 
Zdrava težina se ne postiže zabranom čitave grupe namirnica u toku nekog dela dana. Ugljeni hidrati su veoma važni za vaše telo i daju gorivo mozgu. Ukoliko jeete celo zrnevlje i hranu bogatu ugljenim hidratima, obezbedićete sebi neophidna vlakna i bićete siti duže vreme pa odricanje od ovih namirnica noću nema nikakvog smisla. Uvek je bitno koliko jedete, umerenost u svemu, i veličina porcija. Dakle, pakovanje od 500 grama testenine bi bilo dovoljno za 6 osoba. 
 
Teoriju da ugljeni hidrati ne bi trebalo da se jedu posle 5 popodne je lansirala nutricionista iz Britanije Džoana Hal 90ih i to je bio jedan od principa njene dijete, međutim sada se ovo dovodi u pitanje.
 
Studija je objavljena u broju časopisa koji je uređivala glumica Naomi Vots, takođe ljubiteljka ugljenih hidrata.
 
Photo: Flickr
 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime