Da lu ste skoro jeli raštan? Ako niste, trebalo bi! Raštan je zeljasto povrće, dostupno cele godine u našim krajevima. Pitajte baku i deku i reći će vam da je ovo povrće obeležilo njeno detinjstvo. Pogotovo ako su iz južnijih krajeva. Raštan se smatrao sirotinjskom hranom, ali to je malo nepravedno.

Recimo zato što je neverovatno zdrav. Ovo zeleno povrće dugo godina zanemarivano je i podcenjivano. Danas znamo da je raštan jedna od najzdravijih namirnica na svetu jer obiluje vrednim nutrijentima. Bogat je vitaminima i mineralima, a sadrži posebno velike količine vitamina A i kalcijum. Uz to sadrži vitamin C, sve vitamine iz grupe B i vitamin E.

Bogat je mineralima koja imaju snažna antioksidativna svojstva poput cinka i mangana. Sadrži i lutein i zeaksantin koji blagotvorno deluju na zdravlje očiju. Istraživanja pokazuju da snižava krvni pritisak. Obavezan je za trudnice zbog folne kiseline.

 

Raštan takođe čisti organizam od toksina. Dobra stvar je da uspeva cele godine i u svim vremenskim uslovima. A s obzirom da raštan ima pomalo gorkast okus, potrebno ga je skuvati ali samo par minuta.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime