Sintetičke boje za hranu su opasne za zdravlje, ističu stručnjaci. Mnoge boje koje se dodaju u slatkiše, kolače, pa čak i sokove su sintetičke. Postoje dokazi da ove veštačke boje za hranu mogu pokrenuti procese u telu koji izazivaju rak, piše sciencealert.com.

U potencijalne rizike za pojavu karcinoma javlja se i kod konzumiranja ultra obrađene hrane u koje spadaju industrijski pečeni slatkiši, bezalkoholna pića, prerađeno meso. Problemi se mogu javiti kod upotrebe crvenih mesnih prerađevina, rafiniranih žitarica, ćešera.

U globalnom je porastu karcinom kod osoba mlađih od 50 godina. Očekuje se da će se stopa pojave raka debelog creva i rektuma povećati za 124% do 2030. godine.

Proizvođači hrane češće koriste veštačke boje od prirodnih jer su jeftinije, duže traju i imaju često lepšu boju. I ono što je veoma strašno, ove boje su toksične.

Posebno se napominje da sintetičke boje loše utiču na decu koja su osetljivija na toksine jer se njihova tela još uvek razvijaju.

Prema jednom istraživanju iz 2016. godine ustanovljeno je da preko 40% prehrambenih proizvoda koji se prodaju deci sadrže veštačke boje za hranu.

Zbog svega ovoga stručnjaci ističu da je važno voditi računa šta se jede. Treba čitati sastojke na proizvodu pre nego što ga kupite. Generalno se preporučuje zdrava ishrana sa više celih žitarica, smanjenje prerađenog mesa, alkohola, grickalica i pića sa veštačkim zaslađivačima.