Simptomi korone su se ponovo promenili, zato je važno kako ih prepoznati a potom i lečiti. Do sada je prijavljeno mnogo različitih simptoma covida. Sada je urađeno istraživanje i napravljena lista različitih simptoma zavisno od vakcinacije. U njenoj izradi su učestvovali Massachusetts General Hospital, Harvard T.H. Chan School of Public Health, King’s College London, Stanform University School of Fedicine…

Lista je uključila one koji su potpuno vakcinisani, one koji su primili samo jednu dozu i nevakcinisane. Za sve ove grupe identifikovani su ovi simptomi: bol u grlu, curenje iz nosa, uporni kašalj i glavobolja. Ali se oni javljaju drugačijim redosledom.

Za one koji su vakcinisani najčešći simptom je začepljen nos, kod delimično vakcinisanih to je kijavica a kod nevakcinisanih groznica.

Evo još simptoma kod potpuno vakcinisalnih: upala grla, curenje iz nosa, uporni kašalj, glavobolja. I to ovim redosledom.

Kod delimično vakcinisanih javlja se prvo glavobolja a onda curenje iz nosa, upala grla, kijavica, uporni kašalj.

Kod nevakcinianih je na prvom mestu glavobolja a onda upaljeno grlo, curenje iz nosa, groznica, uporni kašalj.

Nekada su među potpuno vakcinisanim bili veoma izraženi simptomi gubitka mirisa, kratkog daha, groznice. Sada to nije slučaj.

Sada se češće prijavljuju simptomi kijanja i curenja iz nosa kod vakcinisanih što ranije nije bio slučaj.

Umor, bolovi u mišićima i telu, mučnina, povraćanje, dijareja su i dalje prisutni simptomi covid.

Ono što je važno je da su simptomi omikrona danas dominantnog blaži od nekada dominante delta varijante covid. Delta i ranije varijante omikrona više se ne otkrivaju.

Vakcinisani kraće boluju i imaju blaže simptome.

Stručnjaci sada naglašavaju da se sve više pojavljuje virus gripa.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime