Sedenje na poslu, kod kuće, sa prijateljima nikako nije dobro. Lekari preporučuju da svakodnevno prošetamo. Ako nemamo vremena da se bavimo sportom šetnjica od dvadesetak minuta uvek je moguća i korisna. 

 
Evo zbog čega je šetnja dobra
 
Stres
 
Živimo u stresnom vremenu. Svakog dana dešavaju se brojne stvari sa nama i oko nas koje unose nemir i izazivaju strahove. Šetnja će pomoći da se nivo stresa smanji. Još ako ostavite mobilni kod kuće i uživate u svakom dašku vetra, zraku sunca, ptičicama koje pevaju, stresa će nestati, makar za trenutak.
 
Svež vazduh
 
Ako je moguće u šetnju idite u one delove grada gde ima zelenila jer je neophodno da udišete svež vazduh. Na raznim sajtovima možete naći kako se pravilno diše, praktikujte to. Treba očistiti pluća, telo i um. Šetnja pored vode je takođe korisna, činiće vam se kao da voda odnosi sve vaše brige i probleme.
 
Vitamin D
 
Sunce je najbolji izvor vitamina D koji je neophodan vašem organizmu. Zato izađite na sunce. Dnevno je dovoljno 15 minuta da budete na suncu i da vaš organizam upija vitamin D. On je dragocen za sprečavanje depresije, osteoporoze, srčanih bolesti, raka debelog creva.  
 
Mišići
 
Šetnjom ćete ojačati svoje mišiće zadnjice i nogu. Izaberite teren koji je malo brdovit, da možete da se penjete i silazite.
 
Priroda
 
Naučite da uživate u prirodi. Nije važno da li pada kiša ili sunce sija. Boravak napolju neka vam pomogne da povratite sopstvenu ravnotežu. Gledajte u drveće, nebo, slušajte zvuke prirode i videćete kako se mir vraća u vaše telo i vaš um. 
 
Otkrivajte
 
U šetnju možete da idete u one delove grada u koje često ne zalazite. Otkrivajte grad u kome živite. Menjajte puteve i tako ćete se naučiti da ne podležete rutini. Neka svaki dan bude novi izazov a svaka šetnja prilika da se radujete nečemu drugačijem.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime