Šest zdravih navika koje uopšte nisu zdrave

A često vas savetuju da bi baš to trebalo da radite

Sa svih strana vas spopadaju idejama o zdravoj ishrani. Samo, neke zdrave navike to uopšte nisu.

Evo šest koje bi trebalo da izbegavate.

1. Izbegavate gluten

Istraživanja su pokazala da je samo 1 odsto ljudi osetljivo na gluten, odnosno da ima celijakiju, što znači da je za preostali deo stanovništva ovaj protein savršeno bezbedan. Ako ste odučili da ga bez potrebe eliminišete iz ishrane, trebalo da bi da znate da, svaki put kada ukinete neku važnu grupu namirnica, nanosite štetu svom organizmu jer mu uskraćujete preko potrebne nutrijente.

2. Konzumirate bademovo mleko umesto kravljeg

Uprkos tome što su bademi bogati proteinima, čaša bademovog mleka skoro uopšte ne sadrži proteine. Štaviše, morali biste da popijete šest čaša mleka da biste uneli onoliko proteina koliko sadrži pola šoljice badema.

3. Sve cedite

Ako ste odlučili da danima ispijate samo sveže ceđene sokove, trebalo bi da znate da se ceđenjem odstranjuju biljna vlakna, koja su preko potrebna za osećaj sitosti. Zapravo, prekomerna količina šećera može da prourokuje napade gladi, nagle promene raspoloženja i iscrpljenost.

4. Uzimate velike količine vitamina C kada ste bolesni

Mala količina dodatnog vitamina C imaće pozitivno dejstvo na imunološki sistem, a gornja granica iznosi 2.000 miligrama. Ako ste uneli više od toga, mogu se pojaviti mučnina, dijareja, povraćanje, gorušica, glavobolja…

5. Izbegavate žumanca

Jaja su veoma zdrava namirnica i sve manje od sedam jaja nedeljno vam neće smetati.

6. Jedete samo namirnice sa niskim sadržajem masnoća

Istraživanja su pokazala da ova vrsta namirnica ne smanjuje zdravstvene rizike. Naprativ.

Namirnicama kojima je odstranjena masnoća najčešće se dodaju šećeri, boje i zgušnjivači kako bi zadržale poznati ukus i teksturu. b92

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *