Sedenje je novo pušenje. Tako je nazvano najnovije istraživanje o lošim stranama preteranog sedenja.

Sedenje je loše za naše fizičko i mentalno zdravlje. To znamo ali je teško naterati se na vežbanje i promenu ustaljenih navika. Pogotovo danas, u vreme pandemije covid 19 kada mnogi rade od kuće.

Ne predajte se malodušnosti, lenjosti, trgnite se i osvrnite na savete stručnjaka da bi živeli kvalitetnije i zdravije. Treba samo krenuti, odrediti pravo vreme i istrajati.

“Sedenje je novo pušenje” je istraživanje koje je pokazalo da prosečno ljudi u SAD sede šest do osam sati dnevno.

Jedno drugo istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pratilo je učesnike 16 godina, beležeći sve važne podatke, od toga koliko sede do fizičkog i mentalnog stanja.

Kada se sedi na mestu ne sagorevaju se kalorije, telo akumulira višak kalorija. Usporava se i metabolizam pa telo ne može da kontroliše nivo šećera u krvi, krvni pritisak. Kao posledica dugog sedenja mogu se javiti gojaznost, dijabetes tipa 2, neke vrste kancerogenih oboljenja a ponekad čak i smrt.

Posledice preteranog sedenja su i psihički problemi, poput anksioznosti, demencije. Mentalno zdravlje je povezano sa vežbanjem aktivnošću, šetnjom.

Ali nije sve tako crno kao što izgleda na prvi pogled. Potrebna je aktivnost. Zato treba poslušati korisne savete stručnjaka.

Zanesete se dok radite i ne primetite koliko je vremena proteklo. Zato podesite mobilni da zvrcne kada je vreme za pauzu. Prošetajte po kući, terasi, odradite neke lagane vežbice i bićete kao novi.

Kada imate dužu pauzu odradite svoje dnevne vežbe. Ako ne znate koje pogledajte na mreži, ima odličnih snimaka. Možete i da se pretplatite pa da vežbate sa drugima uz asistenciju trenera. Ovo je odlična ideja, jer kada plaitite sigurno nećete proputšati termine.

Ako vas mrzi da vežbate sređujte po kući.

Nabavite psa pa ćete morati da ga šetate.

Neki čak predlažu da stojite dok radite, ako je to moguće. Prilagodite radni prostor, podesite sto i stojte.

Posetite komšije ako imate dobre odnose sa njima, popričajte i vratite se za svoj radni sto.

Nabavite loptu pa posle podne kada izvedete decu u parkić pikajte loptu, ubacujte u koš, razmrdajte se, prijaće vam sigurno. Tako ćete dati i dobar primer deci da budu fizički aktivna. Naravno, možete i sa njima da jurcate po igralištu.

Mogućnosti ima, samo se treba angažovati.