U svom istraživanju, naučnici sa medicinskog Univerziteta u Indijanopolisu tražili su činjenice u medicinskoj literaturi koje bi potkrepile ove tvrdnje. Došli su do zaključka da su neke od ovih tvrdnji sasvim netačne, dok druge nemaju očevidan dokaz, navodi Britanski medicinski žurnal.

Mit 1: Treba piti osam čaša vode dnevno
Dovoljna količina tečnosti unese se putem sokova, mleka, pa čak i čaja i kafe koji sadrže kofein. Rezultati istraživanja čak ukazuju na to da unos velike količine vode može da bude i opasan!

Mit 2: Koristimo samo 10 odsto mozga
Istraživanja pacijenata sa oštećenjem mozga ukazuju na to da oštećenje bilo kog dela mozga ostavlja dugotrajne posledice na psihičke sposobnosti i ponašanje. Osim toga istraživanja funkcija mozga ukazuju na to da nema dela mozga koji je kompletno neaktivan ili isključen.

Mit 3: Kosa i nokti rastu posle smrti
Ovo je samo optička varka zbog sušenja i povlačenja kože nakon smrti. Za stvarni rast kose i noktiju potrebno je uzajamno delovanje hormona koje posle smrti nije prisutno.

Mit 4: Posle brijanja rastu jače dlake
Ponovo, optička varka. Dlaka koja raste posle brijanja izraste bez nežnog vrha i stoga utisak da je ta kraća dlaka deblja i jača.

Mit 5: Čitanje pri slaboj svetlosti škodi očima
Većina oftalmologa kaže da je malo verovatno da će to uticati na vid.

Mit 6: Mobilni telefoni su opasni u bolnicama
Uprkos široko rasprostranjenom uverenju, istraživanja su pokazala da mobilni telefoni ne utiču na elektromagnetsko ometanje.

Mit 7: Konzumiranje ćuretine uspavljuje
Ćuretina sadrži aminokiselinu triptofan, koja učestvuje u procesima spavanja i kontrole raspoloženja. Ali, istu količinu triptofana sadrže i piletina i govedina. Kada čovek previše pojede, može da dođe do pospanosti jer protok krvi i kiseonika do mozga se smanji, a hrana koja sadrži puno proteina i karbohidrata može da dovede do pospanosti.

Izvor: Blic

1 KOMENTAR

  1. Ne znam stvarno otkud vam taj mit da treba piti samo 8 casa vode dnevno.TREBA VISE.Ja pijem minimalno 5 l dnevno,nekad popijem i vise.Treba izbegavati sokove,kafu,cajeve i te gluposti I PITI STO VISE VODE.Raspitajte se prvo kod lekara pa onda pisite ovakve gluposti.Govori vam buduci lekar.

Comments are closed.