Nije dobro deci davati previše šećera jer to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Svakako je važno napomenuti da šećera ima i tamo gde mislite da ga nema. U konzerviranoj hrani, sušenim proizvodima, grickalicama, zaslađenim pićima.

To je hemijski obrađena hrana u kojoj se nalaze pored previše šećera i dodaci koji povećavaju ukus i veštački izazivaju da se jede non stop, zapravo izazivaju zavisnost.

Ovakva prerađena hrana ima nisku nutritivnu vrednost za razliku od voća, povrća, integralnih žitarica koja bi trebalo da budu osnov ishrane mališana.

Dakle, umesto šećera za dobar rad mozga potrebna je zdrava hrana a ona sa šećerom svakako to nije.

Ishrana sa puno prerađenog šećera izaziva hemijsku neravnotežu mozga. A to dovodi od hiperaktivnosti, promenljivog raspoloženja.

Previše šećera u ishrani može izazvati i anksioznost, strah, loš san, neaspoloženje. Loše utiče i na zdravlje zuba.

Prema najnovijim istraživanjima konzumiranje previše šećera loše utiče na pamćenje i učenje. Može dovesti i do poremećaja crevnih bakterija i lošeg funkcionisanja probavnog sistema.

Zato je bitno ograničiti upotrebu čokolada, bombona, zaslađenih i veštačkih pića i još mnogo toga. Pre kupovine korisno je pogledati sastav namirnice i videti količine šećera u njoj. Birajte zdrave namirnice, obezbedite deci ono što je korisno za njihov rast i razvoj.