Saznajte o preparatima za sunčanje

Od naredne godine oznake na preparatima za sunčanje će biti izmenjene kako bi korisnici bolje razumeli od čega ih zaista štite

Svi smo naviklu na oznake UVA i UVB kao i na SPF faktore kada kupujemo sredstva za zaštitu tokom sunčanja, ali šta one zaista znače.

Kao prvo od iduće godine sa preparata će biti uklonjena oznaka “otporan na vodu” – zato što ni jedan od preparata nije potpuno otporan na vodu, možda zaštita prilikom kupanja jednog preparata traje duže od dugog, ali to je sve. Proizvođači će s toga morati iskreno da navedu koliko dugo možete uživati u plivanju, a da vas vaš losion štiti.

Drugo, samo preparati koji na etiketi imaju navedeno da sadrže UVA i UVB zaštitu i faktor preko 15 mogu da pomognu da ne dobijete rak kože, sve ispod toga štiti vas od preranog starenja ili opekotina. Iako sunčanje nije jedini razlog za dobijanje raka kože, neophodno je da koristite losion ili ulje za sunčanje.

Dalje, oznaka SPF faktor – ako npr. namažete preparat sa oznakom SPF 30 to znači da je u laboratorijskim uslovima ovaj preparat u stanju da vam pruži 30 puta dužu zaštitu od UV zračenja, nego da ga niste naneli uopšte. Kada ste na plaži u zavisnosti od intenziteta sunca tog dana, niko vam ne garantuje da ćete moći da ostanete napolju 30 puta duže. SPF faktor vezan je za UVB talase koji su odgovorni za prouzrokovanje opekotina, ali ne i za UVA koji se najčešće povezuje za uzrokovanje raka kože!

Zbog ovoga od 2012. godine kompanije će moći da reklamiraju svoje proizvode za zaštitu prilikom sunčanja kao preparate “širokog spektra” – u prevodu da štite i protiv UVA i protiv UVB zračenja i da imaju naveden odgovarajući SPF faktor.

I na kraju – da li preparati za sunčanje zaista apsorbuju solarno zračenje – odgovor je neki da, neki ne. Postoje dve vrste zaštitnih preparata – oni koji funkcionišu kao fizička barijera i odbijaju sunčeve zrake od vašeg tela (npr oni koji sadrže cink oksid ili titanijum dioksid) i oni koji oponašaju prirodni melanin, apsorbuju svetlo i na taj način bukvalno upošljavaju sunčeve zrake da rade još nešto po vašoj koži, a ne samo da je probijaju.

Najvažnije od svega je da kada ste na suncu nanosite zaštitu i poštujete uputstva za korišćenje koje je proizvođač naveo.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *