Ruke mogu poslužiti lekarima u dijagnostifikovanju ili makar naznakama neke vrste oboljenja. Ovo je ne samo zanimljivo nego i vrlo korisno.

"Nekada je bilo uobičajeno da lekari pogledaju ruke kako bi uočili tragove važne za celokupno zdravlje. Moramo se vratiti ovoj praksi jer nam ruke mogu ukazati na hormonalne promene i otkriti funkciju štitne žlezde", kaže endokrinolog Kenneth Blanchard iz Newtona.

Evo sedam važnih simptoma koji se mogu naći na rukama.

Crveni dlanovi

Crveni dlanovi tokom dužeg vremenskog perioda mogu biti znak bolesti jetre, posebno ciroze, ali i masne jetre. Ako ste trudni, crveni dlanovi su normalna pojava jer dolazi do povećanog protoka krvi, što prouzrokuje crvenilo. Evo i objašnjenja, upala jetre postupno počinje da utiče na rad jetre, tako da ona više ne može delotvorno da uklanja otrove iz tela. Rezultat je višak hormona, što prouzrokuje širenje krvnih sudova u rukama i nogama.

Dužina prstiju

Kod muškaraca je najčešće srednji prst duži od kažiprsta, dok je kod žena suprotno. Žene koje imaju « muški » uzorak, tj. one kojima je srednji prst duži od kažiprsta, imaju dvostruko veće šanse da dobiju osteoartritis, prema studiji objavljenoj u časopisu Arthritis and Rheumatism. Studija je pokazala da je osteoartritis kolena češći kod muškaraca i žena s dužim srednjim prstom ali učinak je bio najizraženiji kod žena. Duži kažiprst s druge strane povezan je s većim rizikom od raka dojke kod žena i s manjim rizikom od raka prostate kod muškaraca.

Otečeni prsti

Ako su vaši prsti debeli i kruti, a prsten vam ne odgovara i nakon što ste danima pili puno vode i smanjili unos soli, otečenost možda ukazuje na hipotireozu. Kad je aktivnost štitne žlezde slabija, ona proizvodi manje važnih hormona koji regulišu metabolizam. A kad se metabolizam uspori to obično rezultira debljanjem i nakupljanjem vode. “Jedan od prvih simptoma je višak vode u prstima”, kaže endokrinolog Kenneth Blanchard, koji je napisao knjigu What Your Doctor May Not Tell You About Hypothyroidism.

Bedi nokti

U slučaju da vaši nokti ostaju beli i minut nakon pritiska ili izgledaju bledo celo vreme, to može biti znak anemije. Anemija ili nedostatak gvožđa dovodi do bledih noktiju jer ne postoji dovoljno crvenih krvnih zrnaca koji kruže krvotokom. S vremenom, nedostatak gvožđa može dovesti do udubljenih noktiju. Nedostatak gvožđa može dovesti do umora, a u težim slučajevima i do srčanih problema. Preporučuje se unos hrane bogate gvožđem, kao što su crveno meso, spanać i drugo tamnozeleno povrće, orašasti plodovi.

Sitne crvene pruge pod noktima

Izgledaju kao sićušne crvene ili smeđe pukotine pod noktima. To su područja krvarenja koja mogu signalizirati infekcije srca ili krvi. Ovo sitno krvarenje dogodi se kad maleni krvni ugrušci zakrče protok krvi u kapilare ispod noktiju (i na nogama). Oni se najčešće javljaju zbog infekcije srčanih zalisaka, tj. kod subakutnog bakterijskog endokarditisa. Ovo stanje se obično događa kod onih koji imaju šum na srcu ili druge komplikacije. Ako imate samo nekoliko crvenih mrlja ispod noktiju i nikad niste imali srčane probleme, ne paničite najverovatnije su se pojavile iz nekog drugog razloga, verovatno ozlede ruke. Izmerite temperaturu. Naime, bakterijski endokarditis obično je praćen manjom groznicom. Ako nikad niste proverili rad srca, ali ste zabrinuti zbog ovih simptoma, nazovite lekara i dogovorite pregled. Međutim, ako vam srce dobro radi, uzrok pojave je verovatno neka infekcija, pričekajte malo da vidite hoće li se crvene mrlje povući same.

Debeli, zaobljeni vrhovi prstiju

Ovo može biti znak bolesti srca ili pluća. Možda ste primetili i zaokruživanje noktiju, tako da se javlja krivulja prema dolje. Ako je cirkulacijski sastav srca ili pluća oslabljen, nivo kiseonika u krvi će verovatno pasti. Tokom vremena meko tkivo prsta, tj. jastučići rastu, tako da vrhovi prstiju (i krajevi) idu « trbuhom» prema spolja. Ako vas muči i otežano disanje ili hronični kašalj, zamislite se malo. Ova se pojava javlja i kod bolesti aortnog zaliska, što može uzrokovati umor i bol u prsima. Zatražite pregled srca i pluća.

Plavi prsti

Sivo-plave ruke i gubitak osećaja mogu biti znak poremećaja cirkulacije, poznat kao Raynaudova bolest ili Raynaudov sindrom. Raynaudov sindrom prouzrokuje nagle privremene grčeve u krvnim sudovima i arterijama, a to smanjuje cirkulaciju. Simptomi uključuju hladne ruke i neosetljive prste uz plavkastu boju. Pogađa između 5 i 10 posto ljudi. Raynaud je češći u žena nego muškaraca, a pogoršava se tokom hladnog vremena. Izbegavajte nagle promene temperatura, kao što je uzimanje kockica leda iz zamrzivača. Nosite rukavice kad idete napolje po hladnom vremenu jer hladnoća je jedan od glavnih pokretača bolesti. Izbacite pušenje i kofein. Mogu pomoći vežbe jer ubrzavaju otkucaje srca, što će dovesti više krvi i u ruke.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime