Odavno je poznato da riblje ulje može ublažiti simptome artritisa i da je korisan dodatak za bolji razvoj mozga deteta.

Sada istraživanja pokazuju i da riblje ulje pomaže pušačima da ostave cigarete, ali i u prevenciji i lečenju brojnih bolesti.

Lekari trenutno preporučuju da se riba na trpezi nađe barem dva puta nedeljno, od čega bi barem jednu porciju trebalo da čini morska, masna riba, poput tune ili bakalara.

Iako omega 3 masne kiseline, koje ih čine tako moćnim saveznicima, mogu da se nađu u zelenom lisnatom povrću, integralnim žitaricama i orasima, riba je najbogatija ovim nutrijentom.

Evo zašto bi trebalo da redovno jedete ribu:

Pomaže razvoj mozga

Brojna istraživanja pokazala su da riblja ulja popravljaju dečje sposobnosti učenja, ali i njihovo ponašanje, a naročito korisnim pokazala su se kod dece sa ADHD i teškoćama u učenju.

Nedavno je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Oksfordu pokazalo da suplementi omega 3 mogu poboljšati ponašanje i čitanje dece, ukoliko se uzimaju tokom 16 nedelja.

Sprečava srčani udar
Omega 3 masne kiseline smanjuju zapaljenja arterija koja dovode do srčanih udara, a deluju i kao antikoagulant koji poboljšava protok krvi. Postoje i dokazi da normalizuje neravnomeran srčani ritam.

Popravlja pamćenje
Suplementi omega 3 smatraju se odličnim za poboljšavanje kognitivnih funkcija.

Studija objavljena u žurnalu “Neurology” otkrila je da ishrana bogata omega 3 može povećati volumen dela mozga odgovornog za pamćenje i zaštitu od demencije.

Takođe, veruje se da smanjuje stvaranje plaka u mozgu koji se povezuje sa Alchajmerovom bolešću.

Za bolji vid

Čudesna svojstva ribljeg ulja osećaju se i kod osoba koje gube vid. Eksperimenti sprovedeni na Univerzitetu Harvard dokazali su da omega 3 smanjuje šansu od degeneracije makule izazvane starenjem, koja je glavni uzročnik slepila kod starijih osoba. Takođe, pomaže i u zaštiti od sindroma suvih očiju.

Za fleksibilnije zglobove
Riblja ulja olakšavaju bolove kod obolelih od reumatoidnog artritisa.

Protivzapaljenska svojstva omega 3 najbolje dolaze do izražaja, ako se uzimaju nekoliko meseci.

Takođe, riblje ulje pomaže i u smanjenju rizika od obolevanja od reumatoidnog artritsa. Jedna švedska studija, koja je obuhvatila 32.000 žena pokazala je da konzumiranje lososa jednom nedeljno može smanjiti rizik od razvoja ove bolesti za polovinu.

Smanjuje rizik od pobačaja

Zvanične preporuke za trudnice se stalno menjaju, ali su riblja ulja i suplementi na bazi omega 3 konstanta.

Istraživanja su pokazala da uzimanje omega 3 tokom trudnoće može smanjiti rizik od depresije, dok su druge studije pokazale da ishrana bogata ribom utiče na koeficijent inteligencije bebe.

Takođe, nedavna australijska studija pokazala je da omega 3 može smanjiti rizik od pobačaja usled zapaljenja placente.

Ipak, trudnicama se ne preporučuje da jedu morsku ribu, zbog potencijalnog prisustva određenih toksina i teških metala u njihovom mesu. Zato su suplementi bolja opcija.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime