Majke koje puše u trudnoći dovode svoju buduću decu u rizik da obole od raznih oblika psihoza u adolescentskom periodu, saopštili su britanski naučnici.
Istraživanje koje je vršeno na dvanaestogodišnjacima je pokazalo da ona deca čije su majke pušile u trudnoći imaju dvadeset posto veće šanse da dožive različite oblike halucinacija, a stepen izvesnosti za ova oboljenja je čak 84% ako su majke pušile 20 i više cigareta dnevno.

Ranija istraživanja su takođe pokazivala da pušenje u trudnoći ostavlja posledice na plod – deca su se rađala sitnija, sa većom opasnošću od oštećenja srca i iznenadne smrti, međutim, kako istraživanje pokazuje, jedna od pet Britanki ne ostavlja pušenje kad zatrudni. 

Doktor Stanley Zammit, psihijatar na Univerzitetu u Cardiffu koji je vodio istraživanje, kaže da "izlaganje deteta u materici duvanu dovodi do poremećaja u funkcionisanju dečijeg mozga, naročito funkcijama koje kontrolišu pažnju i kogniciju, odnosno razumevanje sveta oko sebe". Takođe, Zammit dodaje da je svega nekoliko majki konzumiralo kanabis u toku trudnoće, ali da to nije dovodilo do psihotičnih simptoma, što se ne može reći za decu majki koje su pile više od 21 pića nedeljno u ranoj trudnoći.

2 KOMENTARI

  1. …ako je buducim majkama ,da ih tako nazovem ,zavisnost od cigareta,alkohola ili droge veca i snaznija od svog jos NErodjenog deteta,onda za mene nisu kao osobe sazrele da budu majke,a od odgovornosti i da nepisem…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime