Osamdeetih su zasićene masti proterane iz ishrane. Smatralo se da su puter, punomasni sir i druge masnoće krivca za loše zdravlje i višak kilograma.

Ali, sada znamo da je to bila greška.

Otkriveno je da smanjenje unosa zasićenih masti gotovo da uopšte ne može da umanji rizik od gojaznosti ili dijabetesa tipa 2, a obimne naučne studije su pokazale i da masti ne povećavaju rizik od bolesti srca.

Zapravo punomasni mlečni proizvodi zapravo mogu da smanje rizik od dijabetesa tipa 2.

Istraživači su takođe otkrili da ljudi čija je krvna slika bolja, u krvi imaju i određeni tip masnih kiselina koji je povezan sa jedenjem mlečnih proizvoda.

Stručnjaci ipak naglašavaju da, kao i sa svim drugim namirnicama, ne treba preterivati sa unosom masti, ali tvrde da one nisu loše za zdravlje, kao i da ne goje. Osim toga, oni savetuju da ne izbegavate unos masti jer to najčešće rezultira većom potrebom za unosom ugljenih hidrata, naročito šećera.

2 KOMENTARI

  1. To isto pričam godinama, i evo konačno dođosmo do toga. Ista priča je i sa mlečnim mastima koje su izuzetno zdrave i koje zapravo sadrže najveći procenat kalcijuma i fosfora u mleku. Prema tome kada izbacite mlečnu mast iz proizvoda vi proizvodu oduzimate najbolje što ima. Jedite punomasne sireve i pijte punomasno mleko ako želite zdrave kosti i zube, jer ove masti ne utiču na težinu. To su po hemijskom sastavu masti ali sve što spada u kategoriju masti ne mora po automatizmu da goji.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime