Psihoterapeutski program bi mogao više da pomogne preterano gojaznim tinejdžerkama od tradicionalne edukacije o zdravoj ishrani, kažu nova istraživanja.

 

Profesorka Marian Tanofsky-Kraff na odeljenju za Medicinsku i kliničku psihologiju USU univerziteta u SAD kaže da se program psihoterapije "fokusira na poboljšanju interpersonalnih odnosa, sa naglaskom na socijalne i lične teškoće koje "teraju" mlade devojke da se ponašaju neprilagođeno". Tanofsky-Kraff je koautor u istraživanju koje pokušava da pomogne tinejdžerima da kontrolišu neumereno, opsesivno hranjenje. "Pretpostavka je da je opsesivno uzimanje hrane posledica slabog socijalnog funkcionisanja i stalnog lošeg raspoloženja", kaže prof. Kraff.

 

U studiji koja je trajala 12 meseci i u kojoj je učestvovalo 38 nasumično odabranih devojaka, one koje su išle na psihoterapeutske seanse su u većem stepenu stabilisale ili smanjile svoj indeks telesne mase (body mass index – BMI), koji je osnovni pokazatelj za gojaznost. "Ako se ovaj program i dalje pokaže efikasnim, moći ćemo da sprečimo ne samo gojaznost, već i razvoj povezanih oboljenja u borbi za pravilan razvoj mladih", kaže Kraff.

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime