Izgleda da psi mogu da nanjuše korona virus. Zapravo, toliko su efikasni da ih aerodrom u Helsinkiju koristi za testiranje putnika.

Još uvek je u pitanju eksperiment a sve finansira država Finska. Psi su obučeni da prepoznaju miris ljudi zaraženih covid 19 virusom. Za sve im treba samo 10 sekundi a ceo proces traje manje od minuta.

Procedura izgleda ovako. Putnici prebrišu kožu maramicama koje se onda stave u posudu ispred psa, pored kontrolne maramice. On njuška maramicu i ako mu se učini da je neko zaražen počeće da laje.

Putnicima za koje postoji rizik da su zaraženi biće preporučeno da urade PCR test, kako bi se potvrdio nalaz koji je izneo doktor Dobar Dečko.

Anna Hielm-Björkman sa Univerziteta Helsinki, koja vodi istraživanje, kaže da sve obećava i da bi psi mogli da se koriste i u bolnicama, staračkim domovima ili čak na različitim događajima kako bi otkrili potencijalne prenosioce zaraze.

Do sada su psi imali skoro 100 posto tačnu procenu, čak i kada zaraženi nisu imali baš nikakve simptome pa sve dosta obećava.

Psi se već neko vreme treniraju da prepoznaju različite bolesti, a naučnici nekoliko meseci sumnjaju da korona stvara poseban miris kod zaraženih.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime