U Ukrajini je petog januara rođena beba koja ima tri roditelja.

Bračni par koji zbog obostrane sterilnosti nije mogao da ima decu, dobio je bebu zahvaljujući učešću treće osobe, piše The Times.

Lekari u Kijevu prvi put su primenili specifičnu metodu projezgarnog transfera, in vitro oplodnje koja uključuje učešće DNK materijala tri osobe.

Preciznije, lekari su oplodili majčino jajašce očevom spermom, a onda su kombinovani geni potom prebačeni u jajašce druge žene. Beba je, dakle, dete svoja dva roditelja, deli njihove DNK, ali takođe ima i manju količinu DNK treće osobe.

Ipak, beba nastala od DNK tri roditelja prvi put je rođena prošle godine u Meksiku, ali je metoda korišćena u Ukrajini podrazumevala rešenje drugačijeg problema.

Lekari u Meksiku su metodu in vitro oplodnje uz pomoć treće osobe razvili kako bi sprečili prenošenje štetnog genetskog materijala majke na bebu. Kombinujući njene gene sa genima druge žene izbegli su rađanje bebe s opasnom naslednom bolešću.

S druge strane, tim stručnjaka na klinici Nadiya u Kijevu uspeo je istom metodom da stvori bebu koristeći materijal neplodnih, a ne bolesnih roditelja.

Gataka dragi naši…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime