Postoji prirodni lek za opekotine od sunca koji svi imamo u kući. Evo šta kaže poznati dermatolog o lečenje izgorele kože.

Leto je pred nama, baš kao i uživanje na suncu. Samo, da li ste znali da je sunce zapravo najjače oko 20 juna kada je dugodnevica? O da, tada bi najviše trebalo da se čuvate iako tih dana obično nije i najtpoliji period tokom leta. Dakle, upravo tokom juna i jula bi zato trebalo posebnu pažnju obratiti na zaštitu od opekotima. Tada bi obavetno trebalo da koristite kreme sa visokim faktorom zaštite i izbegavate boravak na suncu tokom dana. O sunčanju i zaštiti od sunca možete da pročitate više na linku Dermatološke ordinacije Dermatim.

Ali ako se ipak desi da izgorite na suncu, dermatolog Joshua Zeichner ima savet za opekotine na koži. I to je po njemu najbolji prirodni lek za opekotine od sunca.

Prirodni lek za opekotine od sunca

Njujorški doktor kaže da bi izgorelu, crvenu kožu od sunca trebalo pre svega što pre da ohladimo. Naravno, ako imate led odmah na plaži ili hladnu vodu stavite ga. A onda, što je moguće pre izgorelu kožu premažite hladnim – mlekom.

“Proteini u mleku umiruju kožu”, precizira doktor. Mleko ima i vitamine A i D kao i esencijalne aminokiseline, što znači da je skoro pa idealni prirodni lek za opekotine od sunca.

“Vitamini ubrzavaju zarastanje i lečenje kože a mlečna kiselina pomaže koži da se reši mrtvih ćelija. Sve to znači da imuni sistem treba da uloži manje napora za zalečenje.” A što se manje naš imuni sistem napreže to znači da će oporavak od opekotina biti brži a posledice po vaše telo manje.

Doktor Zeichner posle tretmana mlekom takođe savetuje i korišćenje krema ili masti na bazi vazelina koje će hidratizovati kožu kako bi se stvorio zaštitni sloj na njenoj površini. Tako ćete zaštititi od povreda ili infekcija i takođe olakšati zarastanje rana koje su se stvorile od sunca.

Na kraju, ako vas zanima šta znače zaštitni faktori na kremama i koliko sa njima smete da provedete na suncu pročitajte na ovom linku.

A do tada, evo 3 najzabavnije reklame za kreme za sunčanje:

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime