Novo istraživanje koje su sproveli naučnici sa Instituta Karolinska iz Švedske otkriva šokantne činjenice o posledicama sunčanja.

Dakle, dokazano je da žene koje izbegavaju sunce imaju dva puta veće šanse da umru ranije od onih koje su svakog dana na odmoru provodile neko vreme sunčajući se.

Analizirajući 30.000 žena u periodu od 20 godina naučnici su otkrili da je smrtnost duplo veća kod onih koje su izbegavale sunce, prenosi Independent.

Naučnici kažu da uobičajena dogma koja ukazuje da bi sunce treba izbegavati po svaku cenu uopšte nije tačna. Zapravo, takva praksa vam donosi više štete nego koristi.

Nedostatak izloženosti suncu u kombinaciji sa snažnim kremama sa sunčanje sprečava telo da proizvodi vitamin D3, koji je ubedljivo najvažniji od svih vitamina iz porodice D.

Situacija je toliko alarmanta da neki doktori čak kažu da je nedostatak vitamina D dospeo u fazu epidemije. A upravo je on zadužen za odbranu organizma od agresivnih oblika raka, pogotovo raka kože. Ovaj vitamin vas štiti i od drugih teških bolesti, pa čak i demencije.

Takođe, dokazano je da najveći procenat ljudi obolelih od raka dolazi iz grupe onih koji su redovno koristili kreme za sunčanje. Problem je u hemikalijama koje sadrže, kao i naravno sprečavanju organizma da pravi vitamin D3. Uz sve, naučnici kažu da uopšte ne postoje snažni dokazi između javljanja raka kože i opekotina od sunca.

Naravno ovo nikako ne znači da bi trebalo da otrčite na sunce u podne i pržite se po ceo dan a onda izgorite prvog dana na moru. Ali, svakako dokazuje da bi trebalo da promenimo navike i ne verujemo baš u sve što čujemo, pa čak ni u ono što smatramo da je sasvim sigurno istina.

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime