Naučnici upozoravaju da su otkrili nove vrste bakterija koje su veoma opasne. Šire se po bolnicama a ni jedan poozaati antibiotik ne deluju na njih.

U uzorcima iz deset zemalja, uključujući i neke evropske zemlje, otkrivene su tri vrste superbakterija, koje su za sada nepoznanica tvrde naučnici univerziteta u Melburnu.

“Počeli smo u Australiji, ali smo proširili istraživanje i otkrili je u mnogim zemljama i u brojnim ustanovama pirom sveta”, kaže Joseph Howden, vođa mikrobiološke laboratorija univerziteta.

Ova bakterija se nalazi na ljudskoj koži a najčešće se inficiraju starije osobe i osobe s kateterom ili veštačkim zglobovima.

“Može biti smrtonosna, uglavnom kod pacijenata koji su već teško bolesni ili su na bolničkom lečenju. Infekcije su veoma teške a antibiotici u većini slučajeva ne pomažu”, rekao je Howden.

Bakterija o kojoj govori je Staphylococcus epidermidis a povezana je s poznatijom i smrtonosnijom MRSA-om.

Njegov tim proučavao je stotine uzoraka ove bakterije iz 78 svetskih bolnica i otkrio sojeve koji su s malim izmenama u svojoj DNK postali otporni na dva najčešća antibiotika kojima se leče bolničke infekcije.

“Ta dva antibiotika nisu slična sastava i ne biste očekivali da će samo jedna mutacija poništiti delovanje ovih antibiotika”, ističe naučnica Jean Lee autorka istraživanja.

Stručnjaci smatraju da se superbakterija brzo širi zbog preterane upotrebe antibiotika na odeljenjima za intenzivnu negu, jer se lekovi tu najčešće prepisuju rutinski.

Svetska zdravstvena organizacija već dugo upozorava da prekomerna upotreba antibiotika podstiče razvoj otpornih i ubojitih sojeva bakterija.

Howden je rekao da ova studija, objavljena u časopisu Nature Microbiology, pokazuje potrebu za boljim razumevanjem načina kako se šire zaraze i koje bi bakterije bolnice trebale da “ciljaju”.

“S obzirom na sve bakterije u bolnicama, nema nikakve sumnje da je otpornost na antibiotike jedna od najvećih opasnosti u bolničkom lečenju širom sveta”, rekao je naučnik.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime