Telo nepogrešivo šalje signale da nešto nije u redu sa vašim zdravljem, da ne unosite dovoljno nekih sastojaka ili možda previše nekih drugih. Osluškujte svoje telo i ispravljajte greške.

Evo nekih promena na telu koje su zapravo signali, nemojte ih zanemariti:

Trnci, peckanje i žarenje u rukama, nogama

Nedostaju vam vitamini grupe B, poput folne kiseline (B9), B6 i B12. Ovaj nedostatak je direktno povezan s perifernim živcima. Navedeni simptomi mogu se javiti i u kombinaciji s teskobom, depresijom, anemijom, umorom i hormonskom neravnotežom. Kako biste rešili ovaj problem jedite spanać, cveklu, grašak, jaja, hobotnicu, školjke, rakove i živinu. 

Pucanje kože na usnama

Nedostaju vam gvožđe, cink i B vitamini, poput niacina (B3), riboflavina (B2) i B12. To je uobičajeno kod vegetarijanaca jer zbog načina ishrane često ne dobijaju dovoljno gvožđa, cinka i vitamina B12. Jedite više sušenih paradajiza, blitve, kikirikija, mahunarki poput sočiva, živinu, lososa, tune, jaja, školjke i rakove.

Grčevi u mišićima, probadajuća bol u grudima, zglobovima, nogama i leđima

Nedostaju vam magnezijum, kalcijum i kalijum. Jedite više banana, badema, lešnika, tikvica, trešanja, jabuka, grejpa, brokoli, povrća tamnih listova, kao što su kelj i spanać, listove maslačka.

Crveni osip i ljuspice na licu, ponekad i na drugim mestima, gubitak kose

Nedostaju vam biotin (B7), poznat kao vitamin za kosu. Jedite više kuvanih jaja, lososa, avokada, pečuraka, cvekle, soje, oraha, malina i banana.

Crvene ili bele pojave na koži slične aknama, obično na licu, rukama, bedrima i stražnjici

Nedostaju vam esencijalne masne kiseline, vitamini A i D. Jedite manje zasićenih masnoća, a transmasnoće, poput margarina i očvrsnute biljne masnoće, sasvim izbacite i povećajte unos zdravih masnoća. Dakle, jedite više lososa i sardela, plodova kao što su orasi i bademi, semenke lana, konoplje.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime