Dobrodošli u sezonu 2011/2012 infekcija koje liče na neke forme gripa mada to (u glavnom još uvek) nisu – najčešće su u pitanju lakše virusne infekcije gornjih respiratornih puteva tj. obične prehlade (nazo-faringitis) i osim što su neprijatne, mogu se relativno lako pregrmeti bez posebne potrebe za intervencijama lekara.

Pošto bilo koji od preko 100 vrsta virusa mogu izazvati prehladu, simptomi dosta variraju pa vam ili obilno curi nos, boli vas grlo i kašljete ili kijate, suze vam oči i osećate da ste potpuno zapušeni. Sve kombinacije simptoma dolaze u obzir a neki su dovoljno nesrećni da ih sve snađe odjednom.

Većina nas se od prehlade oporavi u potpunosti nakon nedelju do najduže dve nedelje ali ako i nakon dve nedelje simptomi ne prolaze (ili nakon 7-10 dana počnu da se pogoršavaju), treba otići kod lekara na detaljnije preglede (analize krvi i urina, pregled grla, pluća, brisevi itd…) zbog mogućih komplikacija i bakterijskih infekcija.

Deca najviše oboljevaju od prehlada i to 3 – 8 puta godišnje, adolescenti i odrasli 2 – 4 puta, a stariji najmanje, manje od 1 godišnje.

Da prođemo dobro poznate osnovne znake i simptome redom:

–    Curenje nosa i/ili začepljenje
–    Osećaj kompletne začepljenosti (kongestija)
–    Kijanje
–    Grlo koje je crveno i/ili svrbi i/ili boli
–    Kašalj
–    Blagi bolovi u mišićima i/ili blaga glavobolja
–    Suzenje očiju
–    Blago povišena temperatura
–    Blagi osećaj umora

Sekret iz nosa može kako prehlada traje da postane gušći i menja boju ka žutoj i zelenoj što je normalan tok. Ono što prehladu razlikuje od ostalih virusnih infekcija je da generalno nećete imati visoku temperaturu niti bi trebalo da osećate jak umor i jake bolove u mišicima kao ni jake glavobolje.

ŠTA SAMI MOŽEMO UČINITI?

Tretman za prehlade koji se stalno savetuje je uvek sličan: neki od lekova protiv bolova, zapušenog nosa i temperature, odmor, dosta tečnosti, vitamin C i pozitivne misli. Pa da vidimo..

Lekovi

Važno je znati da od antibiotika nema nikakve koristi u lečenju prehlade pošto je ona virusnog porekla a svakako ih nikada nemojte uzimati na svoju ruku bez saveta lekara.

Ostali lekovi koji se mogu naći u apotekama neće izlečiti prehladu niti ubrzati njeno povlačenje a mogu imati neka neželjena dejstva. Ipak, mogu biti korisni u ublažavanju simptoma kao što su bolovi, zapušenost i temperatura.

Najčešći takvi lekovi su na bazi Paracetamola ili Ibuprofena. Vodite računa o tome da Paracetamol može izazvati oštećenja jetre ako se uzima previše često i u dozama većim od preporučenih.

Ibuprofenski lekovi mogu biti teški za želudac pa o tome posebno treba voditi računa ako imate probleme sa želucem (gastritis, čir).

Za sve što dajete maloj deci, obavezno konsultujte svog lekara! Nikada ne dajte asprin deci – aspirin je povezan sa nastankom Reyevog sindroma, retke ali potencijalno fatalne bolesti!

Odrasli ne bi trebalo da koriste dekongestivne kapi za nos (Xylometazolin) duže od nekoliko dana (5-7 u nizu) jer produžena upotreba može izazvati hroničnu upalu sluznice nosa. Postoje sprejevi sa morskom vodom i dodatim eteričnim uljima koji mogu povoljno delovati na sluznicu nosa i pomagati njeno ispiranje.

Deci nemojte davati kapi za nos – vrlo je malo dokaza da uopšte rade kod male dece a mogu izazvati neželjene efekte.

Ublažite bolove u grlu:

Ispirajte grlo slanom toplom vodom: 1/4 do 1/2 kafene kafene kašike soli sipajte u šolju tople vode (200 – 250 ml). Ovo vam privremeno može ublažiti grebanje i bol u grlu.

Upamtite da svi lekovi protiv bolova, sirupi protiv kašllja, kapi i sprejevi za nos mogu samo delimično ublažiti neke simptome ali ne leče prehladu niti ubrzavaju vaš oporavak pa ih koristite selektivno i umereno pošto mogu imati neželjene efekte.

Odmor

Ko može, trebalo bi da ostane kod kuće kako bi se što pre oporavio i to je možda i najbitnija preporuka – odmorite nekoliko dana; ako je tako nešto nemoguće onda usporite, to sigurno možete – obavljajte samo ono najvažnije, ne zamarajte se, izbegavajte zagušljive i prostorije gde je gužva, ne pijte alkohol i smanjite (ostavite, zašto da ne?) pušenje, povećajte unos tečnosti (čajevi, sokovi, voda) i ne nervirajte se, mada je to mnogo lakše reći nego učiniti.

Kad je nerviranje u pitanju, evo i nekoliko reči o stresu:

Kada se iznerviramo ili nas nešto brine, naš organizam se prilagođava situaciji u kojoj se treba boriti tj. svađati ili bežati tj. braniti, ne uvek doslovno ali svakako nešto u tom smislu i u te pripreme spada pojačan rad srca, porast krvnog pritiska, produbljivanje disanja a hormonalni balans se pomera ka većem iskorišćenju energije i stavljanju skoro svih organa u pripravnost – mišići su napetiji, rad creva se ubrzava, tečnost se čuva pa je rad bubrega smanjen, mentalni fokus se sužava itd. Sve ovo nam u stvari samo odmaže ukoliko nam je organizam pod jakom prehladom pošto ga odgovor na stres iscrpljuje i troši energiju koja je preko potrebna imunološkom sistemu u borbi protiv bolesti.

Upamtite da vam je najvažniji saveznik vaš imunološki sistem, on vas svakodnevno štiti od prave najezde mikroorganizama; bez njega bi i pranje zuba predstavljalo smrtonosnu aktivnost pošto bi dovoljno mikroorganizama koji tom prilikom ulaze kroz desni izazvalo vrlo teške infekcije. Zbog toga su odmor i izbegavanje stresa toliko važni – pomažemo imunološkom sistemu da uradi svoj posao kako treba.

Zašto puno tečnosti?

Odgovor je jednostavan – time nadoknađujemo tečnost koju gubimo kada nam curi nos, kada kašljemo, kijamo i preznojavamo se pod temperaturom. Alkohol i kofein uzrokuju dehidraciju (gubljenje tečnosti) pa ih izbegavajte.

Pileća supa je oružje koje su znale i naše bake a pored nadoknade tečnosti ima i dva vrlo značajna medicinska efekta:
–    Anti-zapaljensko dejstvo jer smanjuje kretanje neutrofila, ćelija imunološkog sistema koje učestvuju u odgovoru našeg oganizma na zapaljenje
–    Privremeno ubrzava kretanje sluzi kroz nos i tako smanjuje začepljenje i smanjuje vreme kontakta virusa sa sluzokožom nosa koja je čest put inficiranja

Vitamin C

Vitamin C je široko rasprostranjen terapijski savet ali bez neke posebne medicinske podloge. Vitamin C je jako važan u rastu i reparaciji tkiva u organizmu, jak je antioksidans koji smanjuje oštećenja od strane tzv. slobodnih radikala ali nema dokaza da ovaj vitamin smanjuje rizik od prehlade niti da posebno pomaže u njenom izlečenju.

Indicije postoje da u nekom broju slučajeva može skratiti trajanje prehlade ili ublažiti simptome ali najčešće nije od koristi u terapiji.

Ovo ne znači da ga ne treba uzimati kroz voće i povrće pošto je svaka pomoć organizmu dobro došla – vitamin C je važan u regeneraciji tkiva pa je u tom smislu svakodnevno neophodan.

Stanovanje

Prostorije u kojima boravite se moraju provetravati – dovoljno dugo da se vazduh u kome ste kijali i kašljali i disali zameni svežim vazduhom spolja ali ne predugo da temperatura u stanu ne bi previše pala. Više kratkih provetravanja u toku dana bi trebalo da bude dovoljno. Ovo zvuči kao očigledan i jednostavan savet, ali mnogi ga se ne pridržavaju.

Vaše prostorije bi trebalo da budu tople ali ne pregrejane. Ako je vazduh suv, koristite ovlaživače vazduha ili jednostavno stavite malo vode na radijator da isparava. Navlažen vazduh pomaže ublažavanju zapušenosti i kašlja.

Koristite svoju čašu iz koje niko drugi neće piti dok ste bolesni, kašljite i kijajte u maramice koje možete odmah zatim baciti a kad nisu pri ruci to radite u savijeni lakat.

Kada ipak da odete kod lekara?

Obavezno posetite svog lekara ako ni posle dve nedelje prehlada ne popušta ili ako u međuvremenu razvijete neke od sledećih simptoma:

–    Temperatura preko 39 C
–    Groznica koju prate preznojavanje, jeza i jak kašalj
–    Izrazito otečeni limfni čvorovi (na vratu)
–    Jaki bolovi u sinusima
–    Jake glavobolje
–    Izražena malaksalost i bolovi u mišićima

MOGUĆE KOMPLIKACIJE

Akutna ušna infekcija (ottitis media)

Ušna infekcija nastaje kada virusi ili bakterije infiltriraju prostor oko ili iza bubne opne i ovo je česta komplikacija prehlada kod dece.
Znaci i simptomi uključuju bol u uhu i u nekim slučajevima žuti ili zeleni sekret iz nosa ili povratak visoke temperature i groznice nakon preležane prehlade. Deca koja su previše mala da kažu šta im fali mogu plakati neprekidno ili spavati nemirno.

Sinuzitis

Prehlada koja se ne izleči do kraja može preći u zapaljenje sinusa

Šištanje (vizing)

Kod dece sa astmom, prehlada može izazvati ovaj simptom

Ostale sekundarne infekcije

Ovo mogu biti streptokokna upala grla, laringitis, epiglotitis, zapaljenje pluća, bronhitis, laringo-traheo-bronhitis (tzv Krup – najčešće kod dece od 6 meseci do 6 godina) i ove infekcije, kao i ostale navedene komplikacije mora lečiti lekar!

PREVENCIJA

Vakcina za prehladu ne postoji ali neke jednostavne mere mogu zaustaviti širenje virusa i sprečiti bolest:

–    Perite ruke – ovo radite redovno i učite svoju decu o važnostima higijene ruku
–    Koristite maramice – uvek kašljite i kijajte u njih. Iskorišćene odmah bacite i operite ruke. Kada nemate maramice kašljite i kijajte u savijeni lakat jer na taj način pokrivate usta i nos bez da koristite šake
–    Koristite svoju čašu dok ste bolesni
–    Izbegavajte izlaganje onima koji su prehlađeni
–    Birajte vrtić gde ste se uverili da su higijenske mere zadovoljavajuće i gde postoje pravila o zadržavanju bolesne dece kod kuće

I na kraju, zadržite pozitivan stav i optimizam jer je dokazano da psihološko stanje može direktno da se odrazi na efikasnost imunološkog sistema i trajanje kao i ishod lečenja.

Kada se potpuno oporavite od prehlade, u dogovoru sa lekarom primite vakcinu protiv sezonskog gripa pošto je to bolest značajno ozbiljnija od obične prehlade i dobro je zaštititi se na vreme.
 

 

Za vas piše dr Momir Pantelić

 

Za dodatna pitanja možete pisati na [email protected]

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime