Perite ruke, perite ih toplom vodom i sapunom, perite ih temeljno. I to je savet koji vam može pomoći u borbi protiv virusa covid 19.

Sapun i voda neutrališu na najefikasniji način ovaj novi korona virus, rekao je Thomac Gilbert vanredni profesor za hemiju na Northeatern University u Bostonu, piše BBC.

“Ovi virusi imaju membrane koje okružuju genetske čestice koje imaju masnu strukturu. A to je struktura koja se neutrališe sapunom i vodom. Rastvarnjem ovog spoljnog sloja razbija se ćelija virusa,” kaže Gilbert objašnjavajući zašto je važno pranje ruku.

Ruke treba prati 20 sekundi i to sa svih strana.

Pranje ruku samo vodom nije dovoljno, rekao je Martin Michaelis profesor molekularne nauke sa University of Kent iz Britanije. Profesor podseća da sapun recimo, ne može da vam opere ruke ako su umrljane maslinovim uljem. Potreban vam je sapun.

“Kada je u pitanju koronavirus sapun je takođe potreban da biste uklonili ovaj spoljni sloj virusa i tako se on deaktivirao,” rekao je Michaelis.

Pojavom covid 19 u upotrebi su sve češće raznovrsna sredstva za dezinfekciju. Ali stručnjaci ipak daju prednost sapunu i toploj vodi. Naravno, dobra su i dezinfekciona sredstva pogotovo kada ste na putu, u automobilu, kada ulazite ili izlazite iz prodavnice.

Na pitanje koliko često prati ruke, profesor Gilbert konstatuje da to nije potrebno tako često ako ste sami u kući. Perite ih kada pripremate hranu, pre jela, u toaletu.

Sve u svemu, ako se pridržavate socijalne distance, nosite masku ne zaboravit i da perete ruke. To je, kao što kažu naučnici, veoma važno i efikasno u borbi protiv aktuelnog covid 19.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime