Hiperhidroza je lučenje znoja u količinama većim od potrebne da se organizam rashladi. Najčešće je prisutna na dlanovima, stopalima i ispod pazuha. Pored toga što je osoba ometena u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, hiperhidroza može izazvati društvenu anksioznost i neprijatnosti.

Iako postoje velike varijacije u znojenju pojedinaca, većina ljudi se znoji prilikom fizičke aktivnosti, stresa, napetosti, boravka u pregrejanom prostoru. Pojačano znojenje u hiperhidrozi daleko prevazilazi prirodno znojenje.

 

Simptomi hiperhidroze

Simptomi hiperhidroze su često i primetno znojenje, koje probija preko garderobe, obilno i uznemiravajuće znojenje na stopalima, ispod pazuha, na glavi i licu kao i kapi znoja na šakama i stopalima.

Uzroci hiperhidroze

Uzrok hiperhidroze leži u regulaciji telesne temperature, posebno znojnim žlezdama. Telo ima dve vrste znojnih žlezda. Ekrine znojne žlezde,  koje se nalaze na gotovo celom telu, a otvaraju se direktno na površini kože i apokrine znojne žlezde koje se nalaze na koži gde postoji gust koren dlake kao što je poglavina, ispod pazuha i na preponama. Kada temperatura tela raste, autonomni nervni sistem stimuliše ove zlezde da proizvode tečnost i izlučuju je na površinu kože a tečnost ima zadatak da hladi telo dok isparava. Ova tečnost ( znoj ) sastoji se većinom od vode, soli, uree i elektrolita.

Po tipu, hiperhidroze se dele na:


Fokalne hiperhidroze

Lokalizovane su najčešće na dlanovima, tabanima ili pazuhu sa nepoznatim uzrokom, najčešće su genetski uslovljene i pojavljuju se uglavnom pre dvadesete godine života. Prestaju tokom sna.

Generalizovane hiperhidroze

Hiperhidroze koje zahvataju velike površine tela. Ukoliko se pojave iznenada, često su vezane za uzimanje nekog leka ili neko drugo oboljenje ili stanje, kao što su menopauza, nizak šećer u krvi, hipertireoza, leukemija, limfomi, srčani problemi ili infekcija.

Komplikacije nastale tokom pojačanog znojenja mogu biti u vidu gljivičnih ili bakterijskih infekcija kao i osipa uzrokovanih zapušenim porama na koži u blizini lojnih žlezda.


Tretmani za hiperhidrozu:

Botulinum toxin (botoks)

Metoda koja daje najbolje rezultate. Ovom metodom blokiramo nerve koji aktiviraju znojne žlezde. Efekat traje od 6 meseci do godinu dana. Botoks se aplicira u površinu kože u zoni koja se pojačano znoji i tretman se može bezbedno ponavljati. Na regiji pazuha procedura nije bolna ali na dlanovima je nešto neprijatnija. Metoda je potpuno bezbedna i delotvorna.

 

Antiperspiranti

Antiperspiranti sa aluminijum chloridom, koriste se za blage hiperhidroze. Najbolje je naneti ih uveče. Mogu izazvati iritaciju kože, pa ih je potrebno isprati ujutro.

Antiholinergicki lekovi

Primenjuju se samo kod generalizovanog znojenja. Oni blokiraju vezivanje acetil holina i daju rezultate u toku 2 nedelje. Može se pojaviti suvoća usta, opstipacija, zadržavanje mokraće ili mučnina.

 

Pročitajte šta još o tretmanima za hiperhidrozu na stranici dermatološke ordinacije Dermatim.