Zimski period je vreme virusa i drugih boleština. Pročitajte kako da se na najbolji način pripremite i poboljšate vaš imunitet na vreme.

Ishrana
 
U zimskom periodu je posebno važno da jedete redovno. Dan obavezno treba započeti doručkom. Prehrana treba da bude bogata vitaminima i proteinima. I pored toga što je zima voće i povrće moraju da budu svakodnevno na vašem jelovniku. Odaberite sezonsko povrće, a kupus, brokoli, jabuke i pomorandže će zadovoljiti najveći deo prohteva vašeg organizma. Nemojte misliti da su tablete vitamina dovoljne, pošto samo vitamini i minerali iz prirode zaista pomažu vašem organizmu. Vaš imunitet će se obradovati i mlečnim proizvodima, a posebno jogurtima, kefirima i drugim probiotik napicima bogatim zdravim bakterijama. Koristite med i propolis kao preventivu pošto zaista pomažu.

Piće

Našem organizmu voda je neophodna, kada je toplo ali i kada je hladno. Da bi imunitet bio na visokom nivou potrebno je da ceo organizam bude usklađen, što znači da mu je potrebno minimalno dve litre vode dnevno. Jačanju imuniteta pomaži i biljni čajevi. Zeleni čaj je bogat antioksidansima i vitaminima, što je veoma dobro za organizam. Možete dodati i limun i med koji su takođe korisni. Preko zime savetujemo i da pijete prirodno ceđene sokove od svežeg voća i povrća, a kupovina sokovnika je prava investicija za zdravu zimu. Posle toga pravac na kvantaš po gajbu jabuka, šargarepa i cvekle, što je naša omiljena kombinacija.

Fizička aktivnost

Naučno je dokazano da redovna fizička aktivnost jača imunitet za čak 50 posto! Krenite laganim šetnjama, pa pređite na džogiranje. To što je hladno ne znači da ceo dan treba da sedite isrped TV. Izađite iz kuće, a ni bicikl nije loša ideja. Naravno u kategoriju fizičkih aktivnosti spada i seks, pa to znači da ga treba intenzivirati u zimskom periodu. Stvarno!

Opuštanje

Stres će upropastiti sve što ste postigli ishranom i fizičkom aktivnošću. Ako je vaš organizam stalno izložen stresu i nerviranju velika je veorvatnoća da će prvi trpeti vaš imuni sistem. Svakog dana odvojite vreme za sebe. Slušajte muziku, čitajte ili pronađite hobi koji vas opušta. Topla kupka i masaža su uvek dobre ideje.

Spavanje

Zimi je organizam izložen većim naporima, pa mu je potrebno i više kvalitetnog sna da bi normalno funkcionisao. Ako organizam nije odmoran, slabi imunitet i skloniji ste oboljevanju. Pobrinite se da svakog dana priuštite sebi osam sati sna. Potrudite se da u krevet idete uvek u isto vreme, a pre spavanja bar pola sata odvojte za relaksaciju kako biste lakše zaspali. Važno je da san bude neprekinut i da je prostorija u kojoj spavate provetrena i ne previše topla.