Svima nam je cilj da poboljšamo zdravlje srce što je od vitalnog značaja za naš zdravstveni sistem. Ishrana, vežbanje je ono što određuje zdrav život, što utiče na krvni pritisak, nivo holesterola, imunog sistema. A zdrav kardiovaskulani sistem je osnova našeg zdravlja.

Stručnjaci ističu da nije potrebno forsirano vežbanje, trčanje kako bi to ostvarili.

The American Heart Association preporučuje za odrasle 150 minuta aerobne aktivnosti umerenog intenziteta ili 75 minuta snažne aktivnosti nedeljno. Uz to i najmanje dva dana u nedelji aktivnosti koje jačaju mišiće, prenosi huffpost.com.

Ali ovo ne znači da morate da trčite, plivate, vozite bicikl. Ono što se predlaže obradovaće vas i možda vam se neće učiniti kao vežbe ali to jesu istakli su stručnjaci.

Brzo hodanje je preporučljivo i svima dostupno. Ako brzo hodate kroz šumicu, park, pored reke to će vas učiniti srećnim i zadovoljnim. Povoljno će uticati na vaš kardiovaskularni sistem. Brzo hodanje je povoljno za zglobove a povrede su minimalne u odnosu na trčanje ili vežbe žešćeg intenziteta.

Ako želite da izmerite intenzitet i otkucaje srca nabavite Apple Watch ili FitBit koji snimaju puls, pa ćete kontrolisati da li je u zoni umerenog intenziteta što vam je cilj. Ako ne volite spravice onda probajte da pevate ili pričate i ako vam je potreban dah na svakih pet ili šet reči to je umeren intenzitet. Kod jačih aktivnosti ostajete bez daha i ne možete da kažete više od nekoliko reči.

Kućni poslovi i te kako su vežbe, znate to i sami spremajući kuću ili košenjem trave, zalivanjem bašte, pranjem prozora, brisanjem kupatila i cele kuće. Nekada radeći ovo ostanete zaista bez reči ili daha. Usporite i radite polako, jer i to je vežba koja donosi benefite za vaše zdravlje.

Ići biciklom na posao je i te kako korisno. Nemojte ići autobusom već se aktivirajte, razmrdajte se, plus štedite na benzinu i ne zagađujete okolinu.

Da biste ojačali mišiće vežbajte, možete i sa tegovima, počnite od lakših ako ste se opustili.

Osmislite aktivnosti koje volite i razveselite se uz njih.

Sve se računa.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime