Predmenstrualnom sindromu se dalo suviše pažnje, a on nije jedini uzrok lošeg raspoloženja žene u određenim danima u mesecu. Kanadski istraživači su sproveli kontroverzno istraživanje koje kaže da su simptomi kao što je razdražljivost za koju se često okrivljuje ženina menstruacija izazvani ipak drugim faktorima, kao što su stres i manjak podrške.
 
U novoj studiji naučnici tvrde da nema čvrstog dokaza da je PMS odgovoran za negativno raspoloženje. Ženu će još više iziritirati činjenica da joj govorite da je u PMS-u i da je zato takva kakva je.
 
Problem je što za sve krivimo PMS, a ne obraćamo pažnju na druge razloge zbog kojih žena može da bude ljuta ili uznemirena. ‘Svaka osetljivost kod žene se prvo povezuje sa reproduktivnim funkcijama – malo smo skeptični u vezi sa tim’, kaže dr Sara Romans. 
 
Dr Roman i njene kolege su ispitali više od 40 studija o PMS-u. Dok su u mnogima našli povezanost raspoloženja i perioda u ženinom ciklusu, nije bilo jasnih podataka o tome koji je to tačno period, a nekada veze uopšte nije ni bilo (u  36% slučajeva).
 
Četrdesetdva posto spisa pokazuje povezanost lošeg raspoloženja u predmenstrualnoj fazi, u kombinaciji sa  drugom fazom menstrualnog ciklusa. Svega 13% slučajeva pokazuje povezanost lošeg raspoloženja i PMS-a. Dakle, hormonske promene koje se dešavaju tokom ciklusa nisu obavezno odgovorne za ponašanje. PMS koji traje otprilike 3-5 dana pred menstruaciju i menstruacija zajedno čine ciklus.
 
Kada ljudi vide da je žena uzmenirena ili histerična odmah pomisle da je u PMS-u, a ne zapitaju se da li je fizički dobro, da li je možda pod stresom i fali li joj podrška okoline? Ovo lako mogu biti razlozi nezadovoljstva.
 
Loše raspoloženje se medicinski povezuje sa ženinim ciklusom još od 30ih godina dvadesetog veka.
 
Photo: Flickr

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime