Pojava tamnih fleka – hiperpigmentacija na licu najčešće je posledica tzv. melazme, koja se uglavnom javlja na čelu, obrazima, bradi i gornjoj usni. Pored toga, na licu i drugim delovima tela, mogu se javiti i tzv. postinflamatorne hiperpigmentacije, gde je nakupljanje pigmenta posledica ranijeg kožnog oboljenja (npr. akne, ekcemi, lichen planus, itd.), a često je udruženo s kasnijim izlaganjem suncu. Takođe, neke supstancije, npr. parfemi i neke vrste voća i povrća, mogu u kombinaciji s izlaganjem suncu da dovedu do pojave fototoksične reakcije koja može da se manifestuje pojavom tamnih fleka na koži.

Šta izaziva melazmu?

Melazma se najčešće javlja kod žena, svega 10% pacijenata su muškarci, a takođe kod tamnoputih rasa češća je pojava melazme. Postoji porodična sklonost za nastanak melazme, a promena hormonskog statusa doprinosi nastanku tamnih mrlja na licu. Često se javlja u toku trudnoće (maska trudnoće). Pilule za kontracepciju takođe mogu da izazovu ovu vrstu promena. Važno je znati da ova vrsta promena nije znak bilo kavog oboljenja i da ne utiče na zdravlje osobe i pre svega predstavlja estetski problem.

Koji su faktori koji utiču na izraženost promena na koži?

Ultravioletno zračenje sunca, solarijumi, čak i jače sobno osvetljenje mogu da stimulišu ćelije kože da proizvode pigment. Kod osoba s tamnijim tenom ovaj efekat je još izraženiji, jer su im ćelije koje proizvode pigment aktivnije. Izlaganje suncu je najvažniji uzrok ponovne pojave tamnih mrlja posle uspešnog lečenja melazme.

Kako se dijagnostikuje melazma?

Klinička slika melazme je toliko karakteristična da se najčešće dijagnoza postavlja samo vizuelnim pregledom. Ponekad je potrebna biopsija kože s patohistološkom analizom u cilju razlikovanja melazme od drugih hiperpigmentacija. Takođe, pregled Woodovom lampom od strane dermatologa pomaže u proceni dubine i proširenosti hiperpigmentacije.

Kako se leči melazma i druge vrste hiperpigmentacija?

Postoji nekoliko tipova lokalne terapije u cilju izbeljivanja kože i uklanjanja pigmenta, kao i neke vrste tretmana koje dovode do uklanjanja površnog sloja kože, a time i viška pigmenta iz površnih slojeva kože gde se najčešće pigment nalazi. U našem centru, lečenje hiperpigmentacija sprovodi se kombinacijom lokalne terapije s odgovarajućim kremama u odnosu na izgled i tip promena, i tretmanima hemijskog pilinga i tretmanima laserom koji ima talasnu dužinu odgovarajuću za uklanjanje pigmenta u koži.

spec. dr Svetlana Đurišić, dermatolog

Pročitajte još o uklanjanju pigmentacija na koži na stranici dermatološke ordinacije Dermatim.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime