1. Dugotrajno sedenje

Čak i uz redovno vežbanje, svakodnevno sedenje izuzetno šteti našem telu. Naučnici čak kažu da je sedenje novo pušenje.

2. Previše mesa i sira u ishrani

Ovo će teško pasti svim gurmanima, ali svoju ishanu ne smete temeljiti na ove dve namirnice, koliko god ih voleli. U našim krajevima i dalje postoji uverenje da obrok bez mesa nije kompletan, ali to nije istina.

3. Kuvanje na plinskom šporetu

Za razliku od električnog šporeta, plinski ima jednu manu. Kada kuvate, dobijate dodatnu dozu ugljen monoksida, azotnog dioksida i formaldehida, tri zagađivača koje udišete i prilikom pasivnog pušenja.

4. Odlazak u solarijum

Stalno se štitimo od sunca, a zaboravljamo da ni ono ‘veštačko’ nije dobro za nas. Bez obzira na to što se solarijum često reklamira kao ‘najsigurnije sunčanje’, to je samo marketinški trik. Naučite da volite sopstvenu kožu bez obzira na to kakva je jer je to zdravija opcija. Ako joj želite podariti sjaj, jedite hranu bogatu karotenom.

5. Hronična neispavanost

Svom organizmu moramo osigurati minimalno šest do sedam sati sna svaki dan kako bismo izbegli visoki pritisak, bolesti srca i mnoge druge zdravstvene probleme. Umor nije normalna pojava i nemojte se navikavati na nju. Ako je potrebno, iz korena promenite svoje životne navike kako biste osigurali dovoljno sna.